Ασταμάτητος φαντάζει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα

0
3

«Χωρίς φρένα» κινείται ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων και αναγκάζοντάς τους σε δραστικές περικοπές ακόμη και των πλέον βασικών αγαθών όπως η τροφή και η κατανάλωση κάθε είδους ενέργειας.

Φως… δεν φαίνεται από πουθενά και όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Η επικείμενη μείωση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι αμφίβολο εάν θα αποτελέσει ανάσχεση στην «τρελή» αύξηση των τιμών, ενώ σίγουρα θα πλήξει την ανάπτυξη σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Νέο άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το Μάιο στα επίπεδα του 7,8% σε ετήσια βάση προβλέπουν οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Για τον Απρίλιο η Eurostat είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 7,4%, στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο. Ήδη η Ισπανία μόλις ανακοίνωσε απροσδόκητο άλμα πληθωρισμού στο 8,5% για το Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο.

Για την Ελλάδα ειδικότερα προβλέπεται ότι το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού θα είναι και πάλι σε διψήφια επίπεδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της οικονομίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.