Ασυγκράτητες οι αυξήσεις τιμών – Στο 10,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – 8,1% στην Ευρωζώνη

0
3

Στο 10,7% «πέταξε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο από 10,2% τον Απρίλιο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα μας ενισχύουν οι τιμές των υγρών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αρχίσει να φαίνονται στα ράφια σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, απορρυπαντικά, κλπ

Ούτε στην Ευρωζώνη όμως η κατάσταση είναι καλύτερη αφού ο πληθωρισμός τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο,  σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση πολύ μικρότερη στο 7,8%. Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο ανήλθε σε 10,7%, από 10,2% τον Απρίλιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και τις υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).

Μέσα στο κλίμα αυτό οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε συμπληγάδες αναζητώντας τη χρυσή τομή στη νομισματική τους πολιτική, που θα τους επιτρέψει να χαλιναγωγήσουν τις τιμές χωρίς να βυθίσουν την ανάπτυξη.