Αυστρία: “Κόκκινη γραμμή” το εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου

0
2

Η αυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μιας ενδεχόμενης επιβολής εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για την «κόκκινη γραμμή» της χώρας της, της οποίας η εξάρτηση φθάνει το 80%.

«Δεν πρέπει να στείλουμε κανένα μήνυμα προς την κατεύθυνση ενός εμπάργκο στο φυσικό αέριο, εάν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το αντέξουμε – και ούτε εμείς ούτε η Γερμανία μπορούμε να το αντέξουμε. Το εμπάργκο αερίου είναι για την Αυστρία μια σαφής κόκκινη γραμμή», δήλωσε η κυρία Σράμπεκ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υπολογίζει σε παραδόσεις αερίου από αυστριακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, παρότι η Αυστρία είναι «από τις λίγες χώρες της Ευρώπης των οποίων οι αποθηκευτικές δυνατότητες υπερβαίνουν τις ίδιες ανάγκες». Στο Χάινταχ, κοντά στο Σάλτσμπουργκ, εξήγησε, υπάρχει εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου αποκλειστικά για τις γερμανικές ανάγκες.

Η εγκατάσταση ανήκει στη ρωσική Gazprom, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άδεια και «αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα», δήλωσε η κυρία Σράμπεκ.

Το ερώτημα για τη Βιέννη, συνέχισε η υπουργός, είναι «ποιος θα πληρώσει για να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης, αν αποφασίσει κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση», και υπογράμμισε ότι «τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι αυστριακές ανάγκες, αλλά όχι για να αγοραστεί φυσικό αέριο για τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία». Επί του παρόντος, ανέφερε, η κυβέρνησή της επικεντρώνεται στην «αποθήκευση για εγχώριες ανάγκες», με στόχο το απόθεμα να φθάσει από το 18% που είναι σήμερα στο 80%.

Η Αυστρία παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε η Μαργκαρέτε Σράμπεκ, καταβάλλει προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. «Όμως, με την τρέχουσα εξάρτηση στο 80%, αυτό δεν θα συμβεί σύντομα», παραδέχθηκε και ζήτησε να προωθηθεί το fracking στην Ευρώπη. «Δεν πρέπει να κλείνουμε το μυαλό μας και να επιχειρηματολογούμε με την τεχνολογική κατάσταση που ίσχυε πριν από 20 χρόνια.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί», σημείωσε και αναφέρθηκε σε μεθόδους προώθησης του σχιστολιθικού αερίου με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ενώ ζήτησε και νέες συμπράξεις μεσοπρόθεσμα, για παράδειγμα με τη Σαουδική Αραβία για ηλιακή και υδραυλική ενέργεια.