Εκτός Ρωσίας η McDonald’s

0
2

Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald's, που είχε κλείσει τα σημεία πώλησης του στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα και ότι πουλά όλες τις δραστηριότητές του ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε προσηλωμένοι στη παγκόσμιά μας κοινότητα και οφείλουμε να παραμείνουμε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κρις Κεμπίνσκι, σε ανακοίνωση της εταιρίας. «Ο σεβασμός των αξιών μας σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να κρατήσουμε πλέον τις Αψίδες (το λογότυπο των McDonald's)», στη Ρωσία, πρόσθεσε.

Έχοντας παρουσία για περισσότερα από 30 χρόνια στη Ρωσία, η McDonald's διαθέτει εκεί 850 εστιατόρια και απασχολεί 62.000 υπαλλήλους.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει το προσωρινό κλείσιμο όλων των εστιατορίων της και την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη χώρα στις 8 Μαρτίου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πολυεθνικών που είχαν ήδη λάβει τις αποστάσεις τους από τη Μόσχα.

«Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επακόλουθο απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον οδήγησαν τη McDonald's στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση των δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη ούτε συμβαδίζει με τις αξίες μας», σημείωσε ο αμερικανικός κολοσσός.

Ο όμιλος εκτιμά ότι θα εγγράψει μη ταμειακή επιβάρυνση (που δεν οδηγεί σε εκροή χρημάτων) μεταξύ 1,2 και 1,4 δισεκ. δολαρίων λόγω της αποχώρησής του από τη χώρα.

Η Ρωσία, όπου η McDonald's διαχειρίζεται άμεσα πάνω από το 80% των ομώνυμων εστιατορίων, αντιπροσωπεύει το 9% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 3% των λειτουργικών της κερδών.

Ο όμιλος επιθυμεί να πουλήσει το σύνολο του ρωσικού του χαρτοφυλακίου σε εγχώριο παίκτη. Έως την αριστοποίηση της συναλλαγής, η McDonald's δεσμεύεται να συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της και θέλει να διασφαλίσει ότι ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης θα διατηρήσει τους εργαζομένους.