Έντονη ανησυχία των εργαζομένων στα Zara στους οποίους ανακοινώθηκε ότι θα δουλεύουν όλες τις Κυριακές

0
2

Την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά τους εκφράζουν εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα Zara, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι, λόγω της θερινής περιόδου, σε συγκεκριμένα παραρτήματα των Αθηνών θα εργαστούν όλα τα Σαββατοκύριακα.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ικανοποιεί τους ανθρώπους που δουλεύουν αφού ουσιαστικά δεσμεύει όλα τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού σε πόστα που έτσι κι αλλιώς καταγράφεται φόρτος και ένταση εργασίας.

Τα παραρτήματα που θα παραμείνουν ανοικτά φαίνεται ότι εντάσσονται στις εξαιρέσεις του νόμου για τη λειτουργία του εμπορίου τις Κυριακές, αφού δηλώνεται και πιστοποιείται ότι είναι τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ένα βασικό ερώτημα είναι λοιπόν ποια υποκαταστήματα έχουν δικαίωμα να λειτουργήσουν κατ΄ εξαίρεση όλες τις Κυριακές.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί κυκλικές βάρδιες εργασίας τις Κυριακές ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν στη διάθεσή τους μια ημέρα ξεκούρασης μαζί με τις οικογένειές τους.

Την σχετική καταγγελία έκανε στο zougla.gr μια εργαζόμενη στα Zara, της οποίας τα στοιχεία είναι σε γνώση μας. Ειδικότερα ανέφερε:

«Καλησπέρα, δουλεύω στο λιανεμπόριο, στο Zara, και σήμερα μας ανακοίνωσαν ότι θα δουλεύουμε όλες τις Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο λόγω θερινής περιόδου… Είναι απλά τραγικό. Προσωπικά έχω σύμβαση για  ένα τετράωρο… και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει αναγκαστικά να εργαστώ όλο το καλοκαίρι σαν να έχω πάει να δουλέψω σαιζόν σε νησί. Η αμοιβή μου είναι πολύ χαμηλή. Είναι απαράδεκτο. Πέρυσι το δεχτήκαμε γιατί και καλά ήταν κορωνοϊός, αλλά φέτος γιατί να δουλεύουμε; Κανένας υπάλληλος δεν θέλει να δουλεύει τις Κυριακές ή τουλάχιστον όλες τις Κυριακές του καλοκαιριού και τις μισές του φθινοπώρου. Θα πληρωνόμαστε κανονικά, αλλά γιατί όλες τις Κυριακές; Ήδη δουλεύουμε τις Κυριακές που προβλέπεται από τον νόμο… Απαιτούμε μια απάντηση ως εργαζόμενοι γιατί να δουλεύουμε Μάιο – Οκτώβρη όλες τις Κυριακές…»