Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έλαβε τέλος

Τους οριστικούς τίτλους τέλους στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έθεσε η έκθεση εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει ως προς την έκβαση μιας εκκρεμούς δικαστικής απόφασης (ELFE), στην οποία η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 2 έως 3 χρόνια. Ως εκ τούτου, αναφέρει η έκθεση, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες δομές συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE αφορά στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, με τη βιομηχανία λιπασμάτων να διεκδικεί αποζημιώσεις, θεωρώντας ότι γίνονταν υπερτιμολογήσεις.

Ουσιαστικά η έκθεση εποπτείας βάζει οριστικούς τίτλους τέλους στο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, ενώ αφήνει ανοικτά διαφορετικά σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η είσοδος στο χρηματιστήριο, καθώς και η πώληση της δραστηριότητας προμήθειας της ΔΕΠΑ εμπορίας (Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας).