Η Λευκορωσία θα χάσει το 30% των εξαγωγών της λόγω των δυτικών κυρώσεων

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της λευκορωσικής κυβέρνησης Νικολάι Σνόπκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, πως οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 30% το 2022 και τα έσοδα από εξαγωγές να μειωθούν έως και 14 δισεκ. ρούβλια λόγω των δυτικών κυρώσεων εναντίον του Μινσκ.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία επλήγησαν από κυρώσεις αφότου η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από το ρωσικό και το λευκορωσικό έδαφος. Το Μινσκ αποτελεί αντικείμενο σκληρών κυρώσεων από πέρυσι μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη ενός διαφωνούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Ο Σνόπκοφ είπε πως οι δυτικές κυρώσεις επηρέασαν άμεσα το 20% της λευκορωσικής οικονομίας, με αποτέλεσμα μια μείωση 2,3% του ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο.

«Το τελικό σχέδιο της Δύσης είναι να πλήξει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, να προκαλέσει δυσαρέσκεια και κοινωνική ένταση εξασθενίζοντας τις δυνατότητες σημαντικών βιομηχανιών και τομέων της οικονομίας», δήλωσε ο Σνόπκοφ, σύμφωνα πάντα με το BelTA.

Η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, περιλαμβανομένων των εξαγωγών ποτάσας.

Ο Λευκορώσος πρωθυπουργός Ρόμαν Γκολοβτσένκο δήλωσε στα μέσα Μαΐου πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία μπλόκαραν ετήσιες εξαγωγές αξίας 16-18 δισεκ. δολαρίων προς τη Δύση.

Ο Σνόπκοφ δήλωσε πως η Λευκορωσία ευελπιστεί να αντισταθμίσει εν μέρει τις οικονομικές της απώλειες με την αύξηση κατά 40% των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Οι εξαγωγές της Λευκορωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία το 2021 ανέρχονταν σε 9,5 δισεκ. και 5,4 δισεκ. δολάρια αντίστοιχα.