«Ηλεκτροπληξία διαρκείας» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Στην άμυνα» έχουν περάσει τα νοικοκυριά περικόπτοντας όπου μπορούν τις καταναλωτές τους δαπάνες. Ο παραλογισμός με τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυτόματα οδηγήσει τον μέσο καταναλωτή και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά σε δραστική μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Παιδί μου σβήσε το φως» φώναζαν οι μαμάδες στο πρόσφατο παρελθόν. Το ίδιο έχει αρχίσει να ακούγεται και σήμερα στα σπίτια. Ηλεκτρικές συσκευές βγαίνουν από την πρίζα, λάμπες σβήνουν, τηλεοράσεις κλείνουν.

Ήδη η νέα αυτή καταναλωτική συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος αποτυπώνεται σε σχετικές έρευνες.

Έτσι, το 60% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται άλλωστε και για τη δαπάνη με τη μεγαλύτερη ανατίμηση τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει στα χέρια της εδώ και λίγες ώρες το διαβόητο πόρισμα της ΡΑΕ που έχει αναλάβει να προσδιορίσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Τα μέτρα Μητσοτάκη φαίνεται ότι θα αργήσουν να καταγραφούν στις τσέπες των νοικοκυριών, ενώ η περιβόητη αναστολή για έναν χρόνο της ρήτρας αναπροσαρμογής αργεί ακόμη περισσότερο.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει στα χέρια της εδώ και λίγες ώρες το διαβόητο πόρισμα της ΡΑΕ που έχει αναλάβει να προσδιορίσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ώστε επί αυτών να εφαρμοστεί το ειδικό τέλος που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ένα μέρος των μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα υπερκέρδη αυτά προσδιορίζονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ προσδιορίζει το μεικτό περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών στην παραγωγή στα 930 εκατ. ευρώ, τα οποία αφαιρουμένης της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ (ύψους 330 εκατ. ευρώ) διαμορφώνονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτών των υπολογισμών, το μεικτό περιθώριο κέρδους της επιχείρησης υπολογίζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ και των ιδιωτών παραγωγών μαζί με τις ΑΠΕ σε 200 εκατ. συνολικά.

Σκέρτσος: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις μετά το πόρισμα της ΡΑΕ

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, πλέον, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. Και, αφού αναλυθεί, «μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει με τα συμπεράσματά της».

Αναλυτικά, «αυτό που βιώνουμε, δεν είναι μια αύξηση τιμών… Μητσοτάκη ή της κυβέρνησης, αλλά μια αύξηση τιμών που έχει προκληθεί λόγω και της γεωπολιτικής κρίσης, λόγω και της πανδημίας που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς οικονομίες», επιχειρηματολόγησε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας.

Σκέρτσος: Θα πρέπει να δούμε τι λέει το πόρισμα και μέσα στην εβδομάδα θα επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της

Και, αναλύοντας την κυβερνητική αντίδραση, η οποία θα κινηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους και επίπεδα, εν πρώτοις «θα ρυθμίσουμε το παρελθόν, δηλαδή για τις υπερβάλλουσες επιβαρύνσεις από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάιο τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν μέσα από έναν αλγοριθμικό τύπο και μια πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει εύκολα τα στοιχεία του.

Με μια αποζημίωση έως 600 ευρώ, και όχι 600 ευρώ όπως κάποιοι πάνε να θολώσουν τα νερά», ξεκαθάρισε ο Α. Σκέρτσος με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «τώρα που η οικονομία έχει αποδείξει ότι πάει καλύτερα, πηγαίνουμε και αποζημιώνουμε και τις υψηλότερες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών».

Ταυτοχρόνως, με βάση τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «θα δούμε και τι έχει συμβεί με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας».

Όπως εξήγησε, «μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης.

Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της Ρ.Α.Ε. θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας.

Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», τόνισε εξηγώντας πως η κάλυψη του κόστους θα γίνει από τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.

Ενώ, όπως αποκάλυψε κλείνοντας τη σχετική απάντηση, «το πόρισμα της Ρ.Α.Ε έχει κοινοποιηθεί, από ό,τι γνωρίζω, αργά την Παρασκευή ή σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί, δεν έχει διαβαστεί. Άρα θα πρέπει να δούμε τι λέει το πόρισμα και μέσα στην εβδομάδα θα επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της».