ΗΠΑ: Μικρή υποχώρηση στο 8,3% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

0
2

Ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνεται τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, με την τιμή της βενζίνης να μειώνεται αφού είχε αυξηθεί σημαντικά τον Μάρτιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει ακόμη υψηλός, γεγονός που βλάπτει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο κυμάνθηκε στο 8,3%, έναντι 8,5% τον Μάρτιο. Αυτή ήταν η πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού έπειτα από οκτώ μήνες.

Παρά την υποχώρηση αυτή, η αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Απρίλιο του 1981 (+9,4%). Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί τον Μάρτιο λόγω του πολέμου, μειώθηκε κατά 6,1%.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που συνέβαλαν στον αυξημένο πληθωρισμό λόγω της έλλειψης που παρουσιάζεται στους ημιαγωγούς (τσιπ), μειώθηκε ελαφρά τον Απρίλιο (-0,4%), για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί από τις αρχές της εβδομάδας να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Λευκός Οίκος κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, διαβεβαιώνοντας ότι η καταπολέμησή του είναι «η μεγαλύτερη εθνική προτεραιότητα» της κυβέρνησης.

Αργότερα σήμερα θα επισκεφθεί μια οικογενειακή φάρμα στο Κανκανί, στο Ιλινόι και αναμένεται να μιλήσει για αυτό που αποκαλεί «η αύξηση των τιμών του Πούτιν».