Κρήτη: Χάθηκε το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε ένα χρόνο

0
1

Στα όρια της καταστροφής είναι η μείωση που έχει δεχτεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης σε πρόβατα και κατσίκια, με τη μείωση να αγγίζει το 25% μέσα σ’ ένα χρόνο. Η πανδημία, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο πόλεμος που έχει κηρύξει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες η Ρωσία στην Ουκρανία είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα να εκτινάξουν το κόστος της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν SOS, καθώς το κόστος της παραγωγής είναι ιδιαίτερο μεγάλο, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι απογοητευτική. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου σημαίνει ταυτόχρονα πως το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει, επισημαίνει το neakriti.gr.

Η Ελλάδα βιώνει εδώ και δύο χρόνια μια πανδημία που έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής. Δε θα μπορούσε η κτηνοτροφία να ξεφύγει από τον γενικό κανόνα, που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κόστος παραγωγής. Οι αντοχές της κτηνοτροφίας δοκιμάζονται εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να έχουν ξεκινήσει τη σφαγή προβάτων και κατσικιών για να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον.

Ήδη από την πανδημία φάνηκε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τους ίδιους. Ο κτηνοτρόφος Νίκος Δασκαλάκης μίλησε στη «ΝΚ», εξηγώντας πως η υγειονομική κρίση εξουθένωσε οικονομικά τις αντοχές των κτηνοτρόφων.

«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους αντικοινωνικούς. Δεν έβγαιναν έξω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατανάλωση προϊόντων. Το κρέας έμενε στο ράφι», ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.
25% μείον το ζωικό κεφάλαιο

Η πανδημία ήταν μόνο ένα οικονομικό γεγονός που δημιούργησε δυσοίωνες συνθήκες για τους κτηνοτρόφους. Οι αυξημένες ανατιμήσεις, που ξεκίνησαν από τα μέσα του 2021 και κορυφώθηκαν με τον πόλεμο της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Οι ζωοτροφές ανέβηκαν κατακόρυφα και το συνολικό κόστος παραγωγής ήταν τεράστιο.

«Έχουμε ένα μεγάλο κόστος παραγωγής. Αυτή είναι η αιτία που ωθεί πολλούς κτηνοτρόφους να περιορίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Η τροφή των ζώων έχει πάρει αύξηση κατά 40% και οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους για να ζήσουν», αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης.

Οι κτηνοτρόφοι, για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους, στράφηκαν στη σφαγή των αμνοεριφίων. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην επάνω Ελλάδα και πλέον έχει προχωρήσει στην Κρήτη. Σφάζοντας τα αμνοερίφια, μειώνεται το κόστος παραγωγής.

«Και στην Κρήτη έχει συμβεί η σφαγή αμνοεριφίων ως ένας τρόπος μείωσης του κόστους παραγωγής. Εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει ο περιορισμός του ζωικού κεφαλαίου, εξαιτίας του τεράστιου κόστους στις ζωοτροφές. Το έχω αναφέρει στον κ. Γεωργαντά και πιο συγκεκριμένα του έχω πει δημόσια τι συμβαίνει με τις τιμές στο τριφύλλι, στο καλαμπόκι και γενικότερα στην πρώτη ύλη. Εντός των ημερών θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στο τεράστιο κόστος των ζωοτροφών.

Μέχρι στιγμής, έχουμε πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Πιστεύω πως θα μοιραστούν τα χρήματα άμεσα και δίκαια, για να δούμε πώς θα εξασφαλιστεί η παραγωγή και πιο συγκεκριμένα: γάλα, κρέας (αρνί) και να γνωρίζουμε πως το κεφάλαιο που ήρθε στα χέρια μας από τους παππούδες και τους πατεράδες μας θα παραμείνει σε μας», τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου κ. Γρύλλος Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: «Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί αρκετά στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι, έχει περιοριστεί κατά 25% το ζωικό κεφάλαιο στο νησί. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με βάση τις τιμές που υπάρχουν. Το έχω πει ως πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου στον Μυλοπόταμο, πως εδώ στην Κρήτη ταΐζουμε τα ζώα 365 ημέρες τον χρόνο».
«Βιώνουμε απελπισία»

Απογοήτευση και απελπισία αισθάνεται ο μέσος Κρητικός κτηνοτρόφος με όλα αυτά που συναντάει, όπως ανέφερε ο Νίκος Δασκαλάκης. Τα προβλήματα είναι πολλά και η Πολιτεία, αντί για σύμμαχος, είναι εχθρός.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια αρκετά άσχημη κατάσταση. Οι περισσότερες ζωοτροφές ήταν από την Ουκρανία. Η πρώτη ύλη είναι το κριθάρι και γενικά οι ζωοτροφές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Το πετρέλαιο, επίσης, κοστίζει πολύ σε μας. Τα προβλήματα είναι πολλά για μας.

Βιώνουμε μια απίστευτη απελπισία και απογοήτευση. Σε όλα τα προβλήματά μας ήρθε να προστεθεί και το κυβερνητικό “τσεκούρωμα” κατά 40% όσον αφορά στις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε. Οι φόροι είναι πάρα πολλοί. Πλέον, στην κρητική ύπαιθρο είναι ανοιχτό το ζήτημα να εγκαταλειφθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής από μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων», επισήμανε ο κ. Δασκαλάκης.

«Το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει»

Ένα φλέγον ζήτημα σχετίζεται με τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση ζωικού κεφαλαίου στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα. Το ντόπιο κρέας αναμένεται να ακριβύνει, ενώ θα υπάρξει ζήτημα στη γαλακτοπαραγωγή. Μείωση ζωικού κεφαλαίου σημαίνει ταυτόχρονα μείωση προσφοράς ντόπιου γάλακτος, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Γιάννης Νικηφόρος.

«Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι μείωση της ποσότητας ενός προϊόντος. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου θα αγγίξει και άλλα πεδία οικονομικής δράσης. Η τροφική αλυσίδα θα δεχτεί “ψαλίδι”. Θα υπάρξει πρόβλημα στη γαλακτοπαραγωγή, αλλά και στο ντόπιο κρέας. Θα μειωθεί ο τζίρος σε ζωοτροφές», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Το ντόπιο κρέας θα ακριβύνει από τη στιγμή που η προσφορά θα είναι περιορισμένη. Δύσκολα θα υπάρξει υποκατάσταση της μειωμένης προσφοράς από εισαγωγές. Δε νομίζω ότι θα τεθεί θέμα άμεσου επηρεασμού. Θα επηρεαστεί η ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνει ο μέσος Κρητικός».