LNG: «Πρωταθλήτρια» κατανάλωσης η Ασία – Μείωση εισαγωγών στην Ευρώπη – Ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα

0
3

Αύξηση κατά 4,5% κατέγραψαν το 2021 οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG, και διαμορφώθηκαν σε 372,3 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ομίλου Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (GIIGNL). Παρά την ανοδική τάση, στην Ευρώπη παρατηρείται μείωση με την Ελλάδα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πτώσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 16,2 εκατομμύρια τόνους το 2021 λόγω της οικονομικής ανάκαμψης μετά το lockdown και της συνεχιζόμενης τάσης για στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 4,5% παρέμεινε πολύ μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία ως κορυφαίος εισαγωγέας LNG, με 79,3 MT, αύξηση 15% σε σχέση με το 2020. Το LNG των ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 18% της παγκόσμιας προσφοράς. Η παγκόσμια ικανότητα υγροποίησης έφτασε τα 462 MTPA.

Ο στόλος των πλοίων μεταφοράς LNG περιλάμβανε 700 πλοία στα τέλη του 2021

Η ανάκαμψη ήταν άνιση, με την Ασία να καταγράφει τα υψηλότερη ποσοστά – με επικεφαλής την Κίνα που ξεπέρασε την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο. Η Ευρώπη αγωνιζόταν να προσελκύσει φορτία LNG καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του έτους, ανέφερε η έκθεση.

Μια νέα χώρα – η Κροατία – ξεκίνησε τις εισαγωγές LNG το 2021, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών εισαγωγής σε 44 ενώ ο αριθμός των χωρών εξαγωγής έφτασε τις 19.

Η έκθεση ανέφερε ότι 136,3 εκατομμύρια τόνοι LNG εισήχθησαν στην αγορά spot ή σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Ρεκόρ στην Ασία

Από την παγκόσμια ζήτηση LNG, η Ασία συνέχισε να είναι η πρώτη περιοχή εισαγωγών, με μερίδιο 73% των παγκόσμιων εισαγωγών LNG, αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2020, με επικεφαλής την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η Κίνα εισήγαγε 79,3 εκατ. τόνους, ενώ οι εισαγωγές της Ιαπωνίας ανήλθαν σε 74,4 εκατ. τόνους.

Η Αυστραλία ήταν ο κύριος εξαγωγέας LNG το 2021 με 78,5 εκατομμύρια τόνους, ακολουθούμενη από σημαντικές συνεισφορές από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και τη Μαλαισία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη κατέγραψε μείωση 8% στις εισαγωγές LNG σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τους όγκους LNG να κατευθύνονται προς την Ασία αντί για την Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση κατά 25,5% και ακολουθεί η Ολλανδία κατά 24,1%.

«Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και η δυσκολία της Ευρώπης να γεμίσει τις υπόγειες αποθήκες της ανάγκασε τη ζήτηση να προσαρμοστεί μέσω της μείωσης της βιομηχανικής κατανάλωσης και της αλλαγής αερίου σε άνθρακα», εξηγεί η έκθεση.

Πηγή: ΟΤ