Mόσχα: «Η Ελλάδα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο αγοράζοντας ρούβλια»

0
3

H Ελλάδα προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο αγοράζοντας ρούβλια όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Έτσι η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα, όσον αφορά την παροχή και επάρκεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Όλες οι ελληνικές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν υιοθετήσει τη νέα διαδικασία πληρωμής της Gazprom και δεν θα υπάρξει διακοπή των προμηθειών, δήλωσε στο RIA Novosti πηγή της εταιρείας.

«Όλες οι ελληνικές εταιρείες-αγοραστές στράφηκαν στην πληρωμή σε ρούβλια», είπε η πηγή.

Τρεις είναι οι βασικοί εισαγωγείς στη χώρα – η ΔΕΠΑ Εμπορική, η Μυτιληναίος, η Προμηθέας Gas. Οι παραδόσεις από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 45% έως 55% των συνολικών εισαγωγών, ανάλογα με την εποχή.

Την προηγούμενη μέρα, το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων AMNA μετέδωσε ότι η ΔΕΠΑ εξόφλησε την Gazprom για τις παραδόσεις Απριλίου σε ευρώ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η Gazprombank ανοίγει ειδικούς λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια.

Ο αγοραστής θα μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια στον πρώτο λογαριασμό στο νόμισμα που καθορίζεται στη σύμβαση για την προμήθεια του «μπλε χρυσού», η τράπεζα τα πουλάει στο Χρηματιστήριο της Μόσχας όπου θα πιστώσει ρούβλια στον λογαριασμό του αγοραστή αερίου και θα πληρώσει την Gazprom από αυτό.