Οι Βρετανοί το έριξαν στα… ποτά και τα τσιγάρα

0
3

Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, παρόλο που οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε καταστήματα (φυσικά και ηλεκτρονικά) σημείωσε άνοδο 1,4%, μετά από πτώση 1,2% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία τη στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,3%. Οι πωλήσεις εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν επίσης 1,4%.

Η αύξηση οφείλεται στις δαπάνες για αλκοόλ, ζαχαροπλαστεία και καπνό στα σούπερ μάρκετ, καθώς και στις υψηλότερες πωλήσεις ρούχων στο διαδίκτυο. Οι πωλήσεις καυσίμων αυξήθηκαν επίσης μετά το άλμα ρεκόρ των τιμών που οδήγησε σε απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία, όπως σημειώνει το Bloomberg, καλύπτουν έναν μήνα όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί αντιμετώπισαν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι φόροι μισθοδοσίας.