Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 30 δισεκ. δολάρια η ενίσχυση για την επισιτιστική ασφάλεια – Ποιες χώρες θα λάβουν πόρους

0
3

Περίπου 30 δισεκ. δολάρια θα διατεθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να αναχαιτιστεί μια ενδεχόμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, η οποία απειλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν γνωρίσει κατακόρυφη αύξηση, καθώς οι δυο χώρες έχουν διακόψει τις περισσότερες εξαγωγές και κυρίως εκείνες των σιτηρών από την Ουκρανία, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πλήγμα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.

«Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους οικονομικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, στο Reuters.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο ενίσχυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας

Το σύνολο του πακέτου ενίσχυσης των 30 δισεκ. δολαρίων θα περιλαμβάνει 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια από υπάρχοντα έργα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τη διατροφή και έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, ανέφερε η τράπεζα.

«Για την ενημέρωση και τη σταθεροποίηση των αγορών, είναι σημαντικό οι χώρες να κάνουν σαφείς δηλώσεις τώρα για μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι τα νέα έργα αναμένεται να στηρίξουν τη γεωργία, την κοινωνική προστασία -ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών των τροφίμων στους οικονομικά ευάλωτους-, αλλά και έργα νερού και άρδευσης.

Σε πληγείσες περιοχές η πλειοψηφία των πόρων

Η πλειοψηφία των πόρων αναμένεται να δοθεί στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τη Νότια Ασία. Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι από τις πλέον πληγείσες από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις προμήθειες σιτηρών.

Χώρες όπως η Αίγυπτος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ουκρανικό και το ρωσικό σιτάρι και αγωνίζονται για προμήθειες, καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και έχει επιβάλει περιορισμούς στις εγχώριες εξαγωγές.

Τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν η μεγαλύτερη συνιστώσα μιας έκθεσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που συνοψίζει τα σχέδια δράσης για την επισιτιστική ασφάλεια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σχεδιάζει να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ (523,50 εκατομμύρια δολάρια) για την επισιτιστική ασφάλεια και τη χρηματοδότηση του εμπορίου για γεωργικά και τρόφιμα, αλλά και από ένα πακέτο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες που επλήγησαν από τον πόλεμο, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών. 

Η Ουκρανία θα λάμβανε 200 εκατομμύρια ευρώ και οι γειτονικές χώρες θα έπαιρναν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη μέσω των συνήθων καναλιών του, τα οποία περιορίζονται από τις μετοχές των χωρών και το κατά πόσον το χρέος τους κρίνεται βιώσιμο.

Πηγή: Reuters