Πάουελ: Η οικονομία θα προσγειωθεί ανώμαλα

0
2

Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού μπορεί να προκαλέσει οικονομικό πόνο, επισημαίνει σε συνέντευξή το στο Marketplace o πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. Τόνισε μάλιστα ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ήπια προσγείωση για την οικονομία καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, που «τρέχουν» με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 40 χρόνων.

«Η ήπια προσγείωση είναι, στην πραγματικότητα η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%  παράλληλα με μια ισχυρή αγορά εργασίας. Και είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχεις αυτή τη στιγμή», εξηγεί και προσθέτει ότι μια σφιχτή αγορά εργασίας, που ωθεί προς τα πάνω τους μισθού και η  αποφυγή μιας ύφεσης που συχνά ακολουθεί την επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικήςπολιτικής είναι η πρόκληση για την κεντρική τράπεζα.

«Οπότε θα είναι δύσκολο, δεν θα είναι εύκολο. Κανείς εδώ δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μονοπάτια … για να φτάσουμε εκεί.»

Η Federal Reserve προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς θα αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούνιο και θα συνεχίσει με αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο Πάουελ είπε ότι κατανοεί τον πρόσθετο πόνο που μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά  τόνισε ότι η Fed πρέπει να ενεργήσει επιθετικά «Ο στόχος μας, φυσικά, είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να μπει η οικονομία σε ύφεση ή, για να το θέσω έτσι, με την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή», εξήγησε. «Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε.

Νομίζω όμως ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτύχουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τίποτα στην οικονομία δεν λειτουργεί χωρίς σταθερότητα τιμών».

Ο Πάουελ έχει δεχθεί κριτική ότι έδρασε αργά, καθυστέρησε δηλαδή να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων. Ο ίδιος εκτιμά ότι  «δεν είναι σίγουρος πόσο μεγάλη διαφορά θα είχε» να ενεργήσει πιο γρήγορα, προσθέτοντας, «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

«Τώρα, βλέπουμε καθαρά την εικόνα και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών».