Σε ανοδική τροχιά η αγορά έργων τέχνης στην Ελλάδα παρά τις αντιξοότητες

Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας και παρά τις αντιξοότητες που κληθήκαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε, τα μηνύματα από την αγορά τέχνης μόνο θετικά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε.

   Οι τάσεις ανόδου που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ακόμα και πριν από την πανδημία, συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια αυτής, όπως δείχνουν και τα θετικά αποτελέσματα της δευτερογενούς αγοράς τέχνης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, αναφέρει ο Ανδρέας Βέργος, Managing Director της VERGOS, με αφορμή την επερχόμενη Δημοπρασία του Οίκου. Με τις νέες δυσκολίες που καλούνται όλες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν, είμαι αισιόδοξος για τον κόσμο της τέχνης, διότι όπως έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχες ιστορικές περιόδους, η Τέχνη λειτουργεί ως πνευματικό και ψυχικό καταφύγιο για τους λάτρεις της, προσθέτει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Βέργος

   Έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών σε μία δημοπρασία- παρουσιάζονται σε έκθεση ανοιχτή για το κοινό στο Ζάππειο

   Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οίκου, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες στις οποίες εξειδικεύεται o οίκος Δημοπρασιών Βέργος (VERGOS Auctions) διοργανώνει μία σπονδυλωτή δημοπρασία η οποία θα εκτείνεται σε 3 βασικές θεματικές ενότητες, με μία μεγάλη γκάμα έργων τέχνης και αντικειμένων με ξεχωριστό ενδιαφέρον να περιλαμβάνεται σε κάθε μία από αυτές. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού στο Ζάππειο Μέγαρο, την Τετάρτη 1η Ιουνίου και ώρα 6:00μ.μ., ενώ το διάστημα 29-31 Μαΐου θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο έκθεση ανοιχτή για το κοινό προσφέροντας τη δυνατότητα σε δουν από κοντά τα έργα της δημοπρασίας.

   Νεοελληνική Ζωγραφική και Γλυπτική

   Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας, περιλαμβάνει 158 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική εικαστική σκηνή. Έμφαση δίνεται στους Έλληνες εικαστικούς, μεταξύ των οποίων, Α. Ακριθάκης, Γ. Βαρώτσος, Γ. Γαΐτης, Απ. Γεωργίου, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Κόττης, Τ. Μαντζαβίνος, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Μποκόρος, Pavlos (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Π. Σάμιος, Εδ. Σακαγιάν, Β. Σπεράντζας, Π. Τέτσης, Takis (Βασιλάκης), Θ. Τσίγκος, Α. Φασιανός, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου κ.ά.

   Αντιπροσωπευτικά έργα μεγάλων δασκάλων, όπως ο Σπ. Βασιλείου, Κ. Βολανάκης, Γ. Γουναρόπουλος, Φ. Κόντογλου, Γ. Μαλέας, Γ. Μπουζιάνης, Γ. Μόραλης, Σπ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Γ. Ιακωβίδης πλαισιώνουν αρμονικά τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

   Στην κατηγορία αυτή, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα έργα των Θανάση Τσίγκου, (Λουλούδια σε μαύρο φόντο, Τιμή εκτίμησης: 20.000 – 30.000 ευρώ), Γιάννη Γαΐτη ( Χωρίς τίτλο, Τιμή εκτίμησης: 10.000 – 15.000 ευρώ), Γιάννη Τσαρούχη, (Καικίας και Ζέφυρος, Τιμή εκτίμησης: 12.000 – 16.000 ευρώ), Takis [Βασιλάκης], (Triple signal, Τιμή εκτίμησης: 70.000 – 90.000 ευρώ), Pavlos [Διονυσόπουλος] (Pot de fleurs, Τιμή εκτίμησης: 25.000 – 35.000 ευρώ).

   Ιστορικά, Φιλελληνικά και Λαϊκά Αντικείμενα

   Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται μία σειρά από πίνακες ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τοπογραφίες μέσα από το βλέμμα φιλελλήνων ταξιδιωτών και καλλιτεχνών της εποχής, ιστορικά πορτρέτα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης με φιλελληνική ταυτότητα καθώς και πολλά άλλα είδη ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

   Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ένα από τα σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια που φέρει το οικόσημό τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης στο έργο του Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), "Μάχη Ελλήνων και Τούρκων", το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι από αντικέρ που συνήθιζε να ψωνίζει μεταξύ 1948-1950. Έκτοτε κοσμούσε τους τοίχους του θρυλικού σπιτιού της Αγίας Παρασκευής για μεγάλο διάστημα και εκτέθηκε σε πολλές εγχώριες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Πολεμικό Μουσείο, όπου το έργο παρουσίασε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821.

   Πολύτιμα Κοσμήματα

   Τις γνωστές κατηγορίες ειδών, όπως έχει ανακοινωθεί, έρχεται να συμπληρώσει η κατηγορία πολύτιμων κοσμημάτων, που περιλαμβάνει μοναδικά, υψηλής αισθητικής και αξίας κομμάτια, τα οποία έχουν επιλεχθεί και εκτιμηθεί από εξειδικευμένη ομάδα του Οίκου. Πολλά δε από αυτά φέρουν την υπογραφή φημισμένων κοσμηματοποιών της Ελλάδας, όπως Zolotas και Lalaounis, καθώς και του εξωτερικού, όπως οι οίκοι Chopard και Chaumet. Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη και ήταν μία επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητικό που τα συνοδεύει.

   Η δημοπρασία θα μεταδοθεί παράλληλα ζωντανά από την ιστοσελίδα του oίκου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα παρευρίσκονται στην αίθουσα, μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου, γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς.

   Ωράριο έκθεσης

   ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

   Κυριακή, 29 Μαΐου, 12:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.

   Δευτέρα, 30 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

   Τρίτη, 31 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.