Σε «σταυροδρόμι αλλαγών» οι μεταφορές

0
4

Το μεταφορικό και ενεργειακό κόστος αυξάνεται, ενώ η τεχνολογία επιβάλλει έως και αλλαγή του στόλου των φορτηγών με αποτέλεσμα ο κλάδος των μεταφορών να είναι σε ένα «σταυροδρόμι αλλαγών» με πολλές μεταβλητές και λιγότερες σταθερές. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων, την 1η ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2022.

«Ηλεκτροκίνηση και Υδρογόνο: Είναι το μέλλον στις μεταφορές;» Όλα είναι ακόμη ανοικτά καθώς οι υψηλές, σε κάποιο βαθμό, τιμές αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και ο περιορισμένος αριθμός σταθμών φόρτισης λειτουργούν ως «τροχοπέδη».

Πάντως αυτό που τονίζεται από πολλές πλευρές είναι ότι «το υδρογόνο πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με την ηλεκτροκίνηση».

«Το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι ηλεκτρικό», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Πάτσιος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ). Όπως είπε, στην Ελλάδα συντελείται αλματώδης άνοδος στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς κατά τους πρώτους μήνες του 2022 το μερίδιο των οχημάτων αυτών έφτασε στη χώρα στο 8%.

Επεσήμανε ότι το υδρογόνο θα αποτελέσει μια ενδιάμεση διαδικασία αποθήκευσης ενέργειας, αφού εντός των επόμενων 5-10 χρόνων τα εργοστάσια αυτοκινήτου και οι προμηθευτές θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της φόρτισης.

Τέλος, στο ζήτημα της έρευνας και την τεχνολογίας και κατά πόσο αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να «απαντήσουν» στις ανησυχίες των χρηστών της ηλεκτροκίνησης, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Καρφόπουλος, ερευνητής ISENSE Group, EΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ. Ό

πως είπε, «όλοι συμφωνούμε ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί τη νέα πραγματικότητα», συμπλήρωσε δε, ότι υπάρχει εκθετική και ραγδαία διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά, παρατήρησε ότι τα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων είναι αρκετά και συνεχώς αυξάνονται, ενώ και η αυτονομία τους έχει βελτιωθεί πολύ.

Ειδικά στην Ελλάδα, «τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός και η ποικιλία οχημάτων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών» είπε. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «τα κίνητρα και οι τιμολογιακές πολιτικές που θα υιοθετηθούν θα δώσουν μεγάλη ώθηση τόσο σε ζητήματα αγοράς οχημάτων, όσο και για τους επενδυτές τοποθέτησης δημόσιων φορτιστών, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι επικερδείς».