Σημαντική πρόοδος στο έργο των Σκουριών

0
1

Μετά τη νέα Επενδυτική Συμφωνία που έθεσε την επένδυση σε πιο σταθερές βάσεις, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Οι εργασίες αφορούν την ανέγερση 3 μεταλλικών κτιρίων συνολικού εμβαδού 7.000τμ, που θα στεγάσουν και θα προστατεύουν το σύνθετο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου εμπλουτισμού, ο οποίος για χρόνια παραμένει εκτεθειμένος.

Δείτε την πρόοδο των προπαρασκευαστικών εργασιών, στο εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί:

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο εκτελείται με ίδιους πόρους της εταιρείας, ενώ αναμένεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης του project που θα σημάνει και την οριστική επανεκκίνηση της κατασκευής του συνόλου της εμβληματικής αυτής επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας, που σταδιακά θα ανέλθουν στις 3.000 στο σύνολό τους.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του περασμένου χειμώνα, όπου τα συνεργεία αντιμετώπισαν 12 φορές συνθήκες χιονόπτωσης και αρκετές ημέρες με θερμοκρασίες που ήταν αρκετά κάτω από το μηδέν με αποτέλεσμα οι εργασίες να σταματούν για λόγους ασφάλειας, πλέον αυτές προχωρούν με γοργό ρυθμό έχοντας ήδη φτάσει στο 50% του συνολικού έργου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2022.

Το μεταλλείο των Σκουριών είναι ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων σε χαλκό και χρυσό. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, το νέο μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ψηφιακό και θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επίπεδου σε ζητήματα έρευνας & εξόρυξης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως η απομακρυσμένη εξόρυξη.

Παράλληλα, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, μια επένδυση που θα κοστίσει περί τα 130 εκατ. ευρώ, θα εγγυάται τη μέγιστη προστασία και αξιοποίηση των υδάτων, αλλά και των μεταλλευτικών καταλοίπων με την εφαρμογή της ξηρής απόθεσης, της πλέον σύγχρονης και ασφαλούς μεθόδου στον μεταλλευτικό κλάδο για τη διαχείριση και αποθήκευση μεταλλευτικών αποβλήτων.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας επένδυσης πολλαπλά ωφέλιμης για το κράτος, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας, η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει 1,9 δισ. δολάρια επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ και περισσότερα από 191 εκ. ευρώ προβλέπονται τα έσοδα από μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι το κοινωνικό αποτύπωμα της επένδυσης καθώς με βάση την επενδυτική συμφωνία, θα δρομολογηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις 70 εκ. ευρώ σε έργα κοινωνικής υπευθυνότητας, εκ των οποίων τα 15 εκ. θα δοθούν εμπροσθοβαρώς στα πρώτα χρόνια του έργου.

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα ως μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς χαλκού και χρυσού παγκοσμίως. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εταιρεία έμπρακτα παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο αξιοποιώντας υπεύθυνα τον ορυκτό πλούτο της χώρας και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.