Στο 1% από σήμερα το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας

0
2

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα το επιτόκιο της στο 1%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, καθώς εντείνει τις προσπάθειες της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που πλέον οδεύει να ξεπεράσει το 10%.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας ψήφισε 6-3 για την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου της, από το 0,75% προηγουμένως. Τρία στελέχη της επιτροπής, οι Catherine Mann, Jonathan Haskel και Michael Saunders ζήτησαν μεγαλύτερη αύξηση στο 1,25% προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να εδραιωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν η επιτροπή να καταλήξει με ψήφους 8-1 στην αύξηση των επιτοκίων στο 1%, με ένα μέλος να διαφωνεί με την αύξηση.

Οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον πλανήτη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το ράλι των τιμών το οποίο μόλις πριν από λίγους μήνες εκτιμούσαν ότι θα είναι "ένα παροδικό φαινόμενο" που οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομιών μετά τα lockdowns για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωστόσο προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ενώ τα νέα lockdowns στην Κίνα συνεχίζουν να προκαλούν διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επισήμανε σήμερα ότι συνεχίζει να ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα ανάσχεσης της Covid-19 στην Κίνα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχικήά αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει πραγματοποιήσει την ταχύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού τα τελευταία 25 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα εμφανίστηκε πιο επιθετική όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της, παρά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να οδηγήσει σε ραγδαία επιβράδυνση την οικονομία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι θεωρούν "πώς κάποιος βαθμός περαιτέρω σύσφιξης ενδεχομένως να είναι ακόμα αναγκαίος τους επόμενους μήνες", ενώ αφαίρεσε τη λέξη "μέτρια" για να περιγράψει το μέγεθος των επόμενων αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο βρετανικός πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό 30 ετών στο 7% τον Μάρτιο, μέγεθος υπερτριπλάσιο του στόχου του 2% της τράπεζας. Οι τελευταίες, ανοδικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας, τοποθετούν τον πληθωρισμό πάνω από το 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε πάντως αμετάβήτη την πρόβλεψη της για ανάπτυξη 3,75% φέτος, αν και μείωσε την εκτίμηση της για το 2023 σε συρρίκνωση 0,25% από ανάπτυξη 1,25%. Για το 2024 μείωσε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη στο 0,25% από 1,0% προηγουμένως.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τέλος ότι θα εκπονήσει ένα σχέδιο για να ξεκινήσει τις πωλήσεις των κυβερνητικών ομολόγων που αγόρασε από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης πριν από πάνω από δέκα χρόνια.