Sunlight Group: Υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου 125 εκατ. ευρώ

0
2

Την υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου ύψους 125 εκατ. ευρώ, με τις δύο συστημικές τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, ανακοίνωσε η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia. Η Eurobank έχει το ρόλο του διοργανωτή και συντονιστή διοργάνωσης και συμμετέχει με 62,5 εκατ. ευρώ ενώ η Alpha Bank διατηρεί τον έτερο ρόλο του διοργανωτή και συμμετέχει με 62,5 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ανέρχεται στα 7 έτη και σκοπός της είναι η αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight για το διάστημα 2021-2026.

Σχολιάζοντας την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων δύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Sunlight Group, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δύο τράπεζες και τις διοικήσεις τους για την εξαιρετική συνεργασία. Εκτιμούμε βαθιά τη σταθερή εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στην εταιρεία μας και τις εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξής της. Είναι πολύ σημαντική η υπογραφή του κοινοπρακτικού δανείου, διότι συμβάλλει στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την επιτυχή εκτέλεση του πενταετούς επιχειρηματικού μας πλάνου, ύψους 560 εκατ. ευρώ.

Πραγματοποιούμε ήδη επενδύσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, σε εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, συνεργασίες, αλλά και Έρευνα & Ανάπτυξη για την αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας, για την επέκτασή μας σε στρατηγικές αγορές, και για την ανάπτυξη νέων ακόμη πιο καινοτόμων προϊόντων, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου. Αυτά τα επιπλέον κεφάλαια μας δίνουν την απαραίτητη στήριξη και ώθηση ώστε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς προκλήσεις, να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας στο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, και να εδραιωθούμε σε αυτόν ως εταιρεία-ηγέτης».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το επιχειρηματικό πλάνο της Sunlight προβλέπει επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ελλάδα (Ξάνθη και Κομοτηνή), την Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα), καθώς και για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των μπαταριών λιθίου, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος European Battery Innovation – EuBatIn.

Σημαντικό μέρος αφορά σε επενδύσεις για την επέκταση του παγκοσμίου δικτύου πωλήσεων, διανομής και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας, ενισχύοντας την εφοδιαστική της αλυσίδα και την καθετοποίηση της παραγωγής της. Πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτόν περιλαμβάνουν την εξαγορά της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, και την εξαγορά της PBM S.R.L., διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Από την πλευρά της Eurobank, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε: «Η συμβολή της Eurobank στην υλοποίηση της δυναμικής στρατηγικής της Sunlight, που εκπροσωπεί επάξια την ελληνική υγιή επιχειρηματικότητα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Στηρίζουμε τον εξωστρεφή προσανατολισμό της εταιρείας, η οποία εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες και εστιάζει, διαχρονικά, σε επενδύσεις Έρευνας & Ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, σε έναν κλάδο με ισχυρή προοπτική, όπως είναι ο κλάδος των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ως Τράπεζα Ανάπτυξης, διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε στις σύνθετες απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε όλους τους καιρούς, ειδικότερα όμως σήμερα, εν μέσω μιας πολύπλοκης συγκυρίας στη διεθνή οικονομία».

Ο Γιάννης Εμίρης, γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank ανέφερε: «Σε μία εποχή που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος καλείται να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην παροχή χρηματοδοτήσεων με κριτήριο τη βιωσιμότητα, την καινοτομία, και την ανάπτυξη της οικονομίας, η Τράπεζά μας με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει ως διοργανωτής και ομολογιούχος στη χρηματοδότηση 125 εκατ. ευρώ προς τη Sunlight Group. Μία εταιρεία-πρότυπο εξωστρέφειας και καινοτομίας, μέλος του δυναμικού Ομίλου Olympia, του οποίου η Alpha Bank αποτελεί βασική τράπεζα συνεργασίας για περισσότερα από 20 έτη.

Η χρηματοδότηση αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και θα συμβάλλει στην υλοποίηση του εκτεταμένου, πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της. Η απόφασή μας να συγχρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά σχέδια της Sunlight Group επιβεβαιώνει την ετοιμότητά μας να στηρίζουμε τις υγιείς, καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν συνώνυμα της προόδου και συμβάλλουν στην ευημερία της χώρας μας».