Τεράστια κέρδη σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου

0
3

Τα αποτελέσματα της Shell αντικατοπτρίζουν τα τεράστια κέρδη που παρατηρούνται σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και αν πολλές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται δαπανηρές απομειώσεις από την έξοδο της Ρωσίας από πολλές αγορές του κόσμου.

Η βρετανική ανταγωνίστρια BP ανακοίνωσε την Τρίτη τα σχέδιά της να ενισχύσει τις επαναγορές μετοχών αφού τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η γαλλική TotalEnergies, η νορβηγική Equinor και οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Chevron και Exxon Mobil ανέφεραν επίσης ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου από την άνοδο των τιμών στα commodities.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρώτα και κύρια μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά έχει προκαλέσει επίσης σημαντική αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και έχει δείξει ότι η ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια απλά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden.

«Οι επιπτώσεις αυτής της αβεβαιότητας και του υψηλότερου κόστους που συνεπάγεται γίνονται αισθητές παντού. Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές επιπτώσεις και να παρέχουμε υποστήριξη και λύσεις όπου μπορούμε», πρόσθεσε.

Η Shell ανέφερε απότομη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους το 2021 λόγω της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 36% σε ετήσια βάση.