Τράπεζα Πειραιώς: Μεταξύ των Europe’s Climate Leaders για το 2022 από τους Financial Times

0
3

Στις 400 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, συγκαταλέγεται η Τράπεζα Πειραιώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησαν οι Financial Times.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται το 2022 στη λίστα των Financial Times "Europe's Climate Leaders" καθώς, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνει και την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις κατηγορίες Scope 1 και Scope 2 για το διάστημα 2015-2020, όπως ανακοινώθηκε.

Από το 2019, όποτε και δεσμεύτηκε στις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργεί υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές που ενσωματώνουν στις λειτουργίες της τα βέλτιστα κριτήρια ESG (κριτήρια για το Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρικής Διακυβέρνησης).

Ως εκ τούτου, το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι σταθερά ψηλά στην ατζέντα του οργανισμού και η ανάληψη συστηματικών δράσεων αποτελεί προτεραιότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς μετρά συστηματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία και τις χρηματοδοτήσεις της μέσω του ολοκληρωμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει, το οποίο είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015.

Το ανθρακικό αποτύπωμα της Τράπεζας σήμερα περιγράφεται στη μείωση των άμεσων εκπομπών κατά 33% την περίοδο 2016-2021 (Scope 1), και στη μείωση των έμμεσων εκπομπών που σχετίζονται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 56% το διάστημα 2016-2021 (Scope 2).

Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές του επιδιώξεις, ο Όμιλος Πειραιώς, προχωρά συστηματικά προς στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργεί υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης), στις δραστηριότητές του.

Η εν λόγω στρατηγική θα επιτρέψει να μεγιστοποιήσει τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Για την περίοδο 2022-2025, στοχεύει να αυξήσει τη βιώσιμη τραπεζική του δραστηριότητα κατά περίπου 9 δσ. ευρώ.