Ανακοινώνεται σήμερα νέο ρεκόρ πληθωρισμού

0
3

Αδάμ Αλεξόπουλος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με τον πληθωρισμό. Όπως όλα δείχνουν θα σκαρφαλώσει πάνω από το 12% και θα σημειωθεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα η δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν αγορές, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, οι όποιοι προϋπολογισμοί θα πέσουν έξω.

Ο πληθωρισμός τον Μάιο «πέταξε» στο 10,7%

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο «πέταξε» στο 10,7%, από 10,2% τον Απρίλιο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Eurostat, την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα μας ενισχύουν οι τιμές των υγρών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αρχίσει να φαίνονται στα ράφια σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, απορρυπαντικά, ακόμη και στις υπηρεσίες.

Η «Ζούγκλα» τότε σε εκτενή αρθρογραφία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι το απογοητευτικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό είναι ότι όλα δείχνουν αύξηση τιμών και τους επόμενους μήνες. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να εκτινάσσει το κόστος παραγωγής και μαζί τις τιμές των τελικών προϊόντων.

Αντίστοιχα, στην αρθρογραφία επικαλούμενοι διεθνείς αναλυτές προβλέπαμε ότι το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί με βάση τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης λόγω καλοκαιρινών διακοπών και μετακινήσεων.

Ούτε στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίναμε η κατάσταση ήταν καλύτερη, αφού ο πληθωρισμός τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη. 

Στενάζουν οι καταναλωτές

Κοιτώντας πίσω από τους αριθμούς, συναντάμε τις οικογένειές μας, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να προϋπολογίσουν τα έξοδα του μήνα. Ο λόγος είναι ότι πλέον, ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παίρνουν την ανηφόρα και όπως είναι λογικό δεν βγαίνουν τα νούμερα για να φτάσουμε μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα καύσιμα, την ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα οι καταναλωτές βρίσκονται σε μία ασφυκτική κατάσταση, χωρίς καμία προοπτική για ελαφρύνσεις. Την Τρίτη 7 Ιουνίου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στα 2,367 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης σε 1,948 ευρώ και το υγραέριο κίνησης σε 1,118 ευρώ.

Μεγάλες διακυμάνσεις από ράφι σε… ράφι

Εκτός όμως από τις κατά γενική ομολογία αυξήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-katanalotis.gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρατηρούνται περίεργες διαφοροποιήσεις στις τιμές των προϊόντων μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Για παράδειγμα, ένα πακέτο μακαρόνια «Μακαρόνια Σπαγγετίνη Νο 10 500γρ» στο φθηνότερο ράφι στις 7 Ιουνίου κόστιζε 0,69 ευρώ, ενώ στο ακριβότερο 1,14 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κιλό πατάτες ελληνικές κατηγορίας β'. Στο φθηνότερο σουπερμάρκετ στις 7 Ιουνίου κόστιζαν 0,46 ευρώ, ενώ στο ακριβότερο 0,88 ευρώ. Αξιοσημείωτη διαφορά συναντάμε και σε ένα κουτί στιγμιαίο Καφέ 200γρ. Στο φθηνότερο ράφι στις 7 Ιουνίου κόστιζε 5,05 ευρώ, ενώ στο ακριβότερο 7,45 ευρώ.

Μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι ένα σουπερμάρκετ μπορεί σε συνεργασία με την εκάστοτε εταιρεία να έχει προωθητική ενέργεια. Μήπως τελικά θα πρέπει να δουν οι αρμόδιες αρχές το κόστος παραγωγής, το κέρδος και τελικά το τι θα πρέπει να πληρώνει ο καταναλωτής;

Εκτός τόπου και χρόνου

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο πανηγυρίζει για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο δεν έχουν μπει στη διαδικασία να ζήσουν με αυτά για να δουν εάν βγαίνει ο μήνας. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, όπου σε μία προκλητική λαϊκίστικη παράκρουση έβαλε στο ζύγι «μειωμένοι φόροι ή συντάξεις;».

Μία δήλωση που δείχνει πως ορισμένα κυβερνητικά στελέχη είτε βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, είτε έχουν απομακρυνθεί από την ελληνική κοινωνία και δεν έχουν καμία επαφή με τις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά και από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν ακόμα και από υποστηρικτές της κυβέρνησης, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.