Δραστική μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

0
2

Στα προ του πολέμου επίπεδα επανέφερε την Παρασκευή τα βασικά επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αποφασίζοντας μείωση κατά 150 μονάδες βάσης στο 9,5.

Πρόκειται για την τέταρτη μείωση επιτοκίων από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία όταν τα είχε αυξήσει βίαια από το  9,5% στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά την προηγούμενη μείωση το επιτόκιο είχε πέσει από 14% σε 11% στα τέλη Μαΐου.

 «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμοί αύξησης των τιμών τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου ήταν χαμηλοί.

Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και της εξάλειψης της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης στο πλαίσιο της σημαντικής μείωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ρωσικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 17,1% ετησίως τον Μάιο από 17,83% τον Απρίλιο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2002, υποδεικνύοντας ότι το άμεσο πληθωριστικό σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις ενδέχεται να κορυφώθηκαν.

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι επέζησε μιας βουτιάς σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου μετά την εισβολή για να γίνει το νόμισμα fiat με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, αν και οι οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του ράλι .

Το νόμισμα εκτινάχθηκε κατά περίπου 4% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Παρασκευής.