ΕΚΤ: «Πράσινο φως» για αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο και τέλος της επαναγοράς ομολόγων

0
2

Δραστικά μέτρα αν και καθυστερημένα λαμβάνει η ΕΚΤ για την τιθάσευση του πληθωρισμού, που «καλπάζει» στην Ευρωζώνη, πολύ επάνω από το στόχο του 2%. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν βεβαίως σημαντική αύξηση των επιτοκίων αλλά και τερματισμό της στήριξης των κρατικών ομολόγων της Ζώνης του ευρώ.

Κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του να πάρει παραπάνω μέτρα για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει καταρχάς τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP από την 1η Ιουλίου 2022.

Επιπλέον, οι συνθήκες πλέον αιτιολογούν την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Το συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεση του να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ στέλνει σήμα για νέα αύξηση και πάλι από τον Σεπτέμβριο.

Πέραν του Σεπτεμβρίου, αναλόγως και με τις συνθήκες που επικρατούν, το συμβούλιο προσανατολίζεται σε ένα σταθερό αλλά προοδευτικό δρόμο συστηματικών αυξήσεων των επιτοκίων με ότι αυτό συνεπάγεται.