Έκτακτα μέτρα για την ουκρανική οικονομία

Η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει κάποιες κρατικές δαπάνες για να διοχετεύσει κεφάλαια για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, καθώς η Μόσχα αναζητά τρόπους για να συγκρατήσει την ενίσχυση του ρουβλίου, που καθιστά τις εισαγωγές πιο ακριβές.

Με τη Ρωσία να αναζητά τρόπους να αμβλύνει το πλήγμα από τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης στον χρηματοοικονομικό της τομέα, ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι το υπουργείο του θα προτείνει να επιτραπεί σε εξαγωγικής δραστηριότητας επιχειρήσεις να εισπράττουν μετρητά από μη κατοίκους.

Το ρούβλι σημείωσε σήμερα άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών, λόγω των έλεγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της αναιμικής ζήτησης εντός της Ρωσίας για ξένα νομίσματα, καθώς πλησίασε το επίπεδο των 50 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2015. Στις 11:19 ώρα Ελλάδας, σημείωσε άνοδο άνω του 2,7% στα 50,32 έναντι του δολαρίου.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσετνίκοφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα μπορεί να καταγράψει αποπληθωρισμό τον Ιούνιο, με τους καταναλωτές να τείνουν να αποταμιεύουν αντί να δαπανούν. Μιλώντας σε συνέδριο του βασικού επιχειρηματικού λόμπι της Ρωσίας, ο Ρεσετνίκοφ δήλωσε ότι η ζήτηση στη ρωσική οικονομία παραμένει χαμηλή.