Η ΕΕ επιμένει σε ανοικτές συνομιλίες για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία

0
4

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία με τη Βρετανία, αλλά μόνο εάν οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές και δεν επανεκκινήσουν με στόχο μια προκαθορισμένη έκβαση από το Λονδίνο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για διαπραγματεύσεις αλλά πρέπει να είναι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που να διαπραγματευόμαστε μεν, αλλά το αποτέλεσμα να είναι δεδομένο εκ των προτέρων», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Σέφτσοβιτς αναμένεται αργότερα σήμερα να εκφωνήσει ομιλία στο Λονδίνο, δύο ημέρες αφού η νομοθεσία που επιτρέπει στη Βρετανία να καταργήσει κάποιους από τους κανόνες για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία στη μετά το Brexit εποχή πέρασε την πρώτη από μια σειρά κοινοβουλευτικών δοκιμασιών.

«Το αποτέλεσμα όπως παρουσιάστηκε στο νομοσχέδιο είναι απολύτως απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι απλά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την πιο σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε μόλις πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι το μήνυμά του στο Λονδίνο θα είναι ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για μείωση των γραφειοκραιτκών διαδικασιών στα σύνορα και των ελέγχων για προϊόντα που ταξιδεύουν από τη Βρετανία προς την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας έφεραν σταθερότητα και νομική βεβαιότητα.

Θα αποτρέψουν επίσης την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, που έχει αποφευχθεί με την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά προϊόντων της ΕΕ.

Η ρύθμιση αυτή, στην οποία κατέληξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο πλαίσιο της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, σημαίνει ότι τα προϊόντα μπορούν να μεταφερθούν με άνεση από εκεί προς την Ιρλανδία, αλλά ουσιαστικά θέτει ένα σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ της βρετανικής νήσου και της επαρχίας της, κάτι που έχει εξοργίσει κάποιους φιλοβρετανούς ενωτικούς.

Το Λονδίνο κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι εφαρμόζουν τους κανόνες για το εμπόριο προϊόντων με αυστηρό τρόπο.

Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι «στο τραπέζι» υπάρχουν εμπλουτισμένες λύσεις στις δυσκολίες αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση από τη Βρετανία για να προχωρήσουν.