Κλειδώνει το νέο fuel pass

0
4

Εντός των επόμενων 24ώρων αναμένονται οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ως έναν βαθμό η αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Συγκεκριμένα, περίπου στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τη νέα παρέμβαση στα καύσιμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και έχει διάρκεια τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο δρόμος για ένα νέο πακέτο άνοιξε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, την περασμένη Τετάρτη, που δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου – Μαΐου) του 2022 όσο και για τον προηγούμενο μήνα.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, ακόμα και εντός της ημέρας, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναμένεται να κλειδώσει το πακέτο μέτρων για τα καύσιμα, το οποίο πρόκειται να είναι, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, μεγαλύτερο από το προηγούμενο και θα απευθύνεται σε περισσότερους δικαιούχους.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων για τα καύσιμα, ισχύουν τα εξής:

1. Θα έχει τρίμηνη διάρκεια. Θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

2. Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτήν που ισχύει σήμερα.

3. Για τη βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.

4. Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων). Παράλληλα, το επίδομα για τη βενζίνη θα είναι αυξημένο και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από τα 30-50 ευρώ που προβλέπει ο πρώτος κύκλος, με τις εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει κοντά στα 60 ευρώ.

Στο τραπέζι και η επιταγή ακρίβειας

Εντός του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχουν σκέψεις υπάρχουν σκέψεις να χορηγηθεί νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθήθηκε το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα έκτακτο «δώρο» χορηγήθηκε σε:

• 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι πήραν 200 ευρώ.

• 625.000 οικογένειες με παιδιά που έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού.

• 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος.

• 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα τα οποία είχαν λάβει 200 ευρώ.

• 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες οι οποίοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.