Παράθυρο Σταϊκούρα για νέα μέτρα στήριξης αλλά κατηγορηματικό όχι στη μείωση του φόρου στα καύσιμα

«Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται θα επιστρέφεται στην κοινωνία και εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα πεπραγμένα της ΑΑΔΕ.

Ωσόσο, επανέλαβε πως «τα οριζόντια μέτρα όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων δεν είναι «μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Με λίγα λόγια ο ΥΠΟΙΚ άνοιξε και πάλι ένα παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και της μείωσης του εισοδήματος των πολιτών, αλλά έσπευσε να κλείσει κάθε συζήτηση για κατάργηση ή έστω για δραστική μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, παρά τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση.

Επίσης, τόνισε πως η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Έργα ΑΑΔΕ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Από εκεί και πέρα, αναφερόμενος στα έργα της ΑΑΔΕ που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο υπουργός προανήγγειλε:

-Απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, ηλεκτρονικής υποβολής και της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

-Αναβαθμίζεται η χρήση των εσωτερικών δεδομένων της ΑΑΔΕ και εισάγονται νέα εργαλεία με στόχο την βελτίωση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου μέσω ανάπτυξης κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού, ανάπτυξη εργαλείων και τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και χρήση της μηχανικής μάθησης για την εξόρυξη δεδομένων.

-Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός φορολογικών ελέγχων, με την παράλληλη αναδιοργάνωση των ελεγκτικών κέντρων.

-Δημιουργείται νέο πλαίσιο για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου (καπνικά, αλκοόλ, ενέργεια) με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης, των διαδικασιών ελέγχου και εξοπλισμού τελωνείων, και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων για την απόκτηση πληροφοριών από ευρωπαϊκές/εθνικές βάσεις δεδομένων.

-Παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση των φορολογουμένων, και τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματά της, για να διευκολυνθεί η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και η αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων.

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος των δράσεων είναι η ενθάρρυνση της απασχόλησης, η προσέλκυση επενδύσεων και η ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών. Αναφερόμενος στο έργο της ΑΑΔΕ το 2021, τόνισε ότι η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου της, ήταν προς όφελος των συναλλασσομένων πολιτών και των επιχειρήσεων.