Πούτιν: Η ΕΕ θα χάσει πάνω $400 δισ. λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Οι εταίροι μας στη Δύση υπονόμευσαν σκόπιμα τα διεθνή θεμέλια στο όνομα των γεωπολιτικών τους ψευδαισθήσεων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι σημερινές αλλαγές στην οικονομία και τη διεθνή πολιτική είναι επαναστατικές. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να αντιταχθεί στην πορεία της ιστορίας, σκέφτεται με όρους του περασμένου αιώνα, έχουν ψευδαισθήσεις και δεν επιθυμούν να δουν αλλαγές.
«Η Δύση επιβάλλει αδίστακτα την ηθική και την κουλτούρα της, συμπεριλαμβανομένου και στον αθλητισμό», υποστήριξε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις και οι αρχές εργάστηκαν από κοινού κατά τη διάρκεια της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία, που ακούστηκαν στις αρχές της άνοιξης, δεν επαληθεύτηκαν, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις  για το δολάριο στα 200 ρούβλια και άλλες δυτικές προβλέψεις αποτέλεσαν μέρος του πληροφοριακού πολέμου κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το 16,7% αποτελεί  μεγάλο δείκτη πληθωρισμού και ότι οι αρχές θα εργαστούν για τη μείωσή του και ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στο 7%.

Συνεχίζοντας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέφεραν από  μόνοι τους σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες τους. Οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο και μόνο από τις κυρώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο. Όπως τόνισε ο Πούτιν, το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τους πολίτες.
Ο Ρώσος πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι η ΕΕ χάνει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Πούτιν προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανισότητας στην Ευρώπη και αναταραχές λόγω της κακής οικονομικής διαχείρισης. Κατά την άποψή του, η σημερινή κατάσταση θα οδηγήσει σε έξαρση του ριζοσπαστισμού και, μακροπρόθεσμα, σε αλλαγή των ελίτ.
Υποστήριξε ότι αυτό που συμβαίνει στον κόσμο δεν είναι αποτέλεσμα των γεγονότων των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στο Ντονμπάς, όλα ξεκίνησαν πριν από πολύ καιρό εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής των χωρών της G7.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε  ότι, ενώ οι ΗΠΑ ήταν σημαντικός προμηθευτής τροφίμων, τώρα έχουν γίνει καθαρός εισαγωγέας – τυπώνοντας χρήματα και αγοράζοντας τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.

Μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην άνοδο  των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι τιμές των καυσίμων είχαν αρχίσει να αυξάνονται πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση, υποστήριξε ο Πούτιν.