Reuters: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν τη μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

0
2

Δύο εταιρείες θα μπορούσαν ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν τη μεταφορά πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου, μπροστά στο ενδεχόμενο η Ευρώπη να μην μπορεί να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ανοικτές στο ενδεχόμενο να μεταφερθεί στην Ευρώπη πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Το Reuters επικαλείται πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτρέψουν στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA και στην ισπανική Repsol SA να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα έχει η Ευρώπη λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Έτσι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ανταλλαγές «πετρελαίου με χρέος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, οι οποίες σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσιγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να μεταφέρουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, είπε μία από τις πηγές του Reuters, «οπότε η επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια».

Να σημειωθεί ότι η προσέγγιση ΗΠΑ – Βενεζουέλας είχε ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, με αιχμή βεβαίως τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.