Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου η νέα επιδότηση στα καύσιμα

0
3

Αδάμ Αλεξόπουλος

Υπεραπόδοση είσπραξης φορολογικών εσόδων καταγράφει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο συζητά, σχεδιάζει και αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού αναφορικά με την ακρίβεια στα καύσιμα.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, η υπεραπόδοση αφήνει μία χαραμάδα ελπίδας για τη βελτίωση των μέτρων στήριξης ως προς των αριθμό των δικαιούχων, αλλά και για το ύψος της επιδότησης. Η περίμετρος των μέτρων θα ανοίξει, αλλά και αυτή τη φορά δεν προβλέπεται μία γενναία απόφαση από το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να επιστρέψει η τιμή του λίτρου σε εποχές πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Κρατούν μικρό καλάθι

Μικρό καλάθι κρατούν και άνθρωποι της αγοράς που βλέπουν τα καύσιμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα μεγέθη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιχειρηματίες έχουν παγώσει οποιαδήποτε επένδυση είχαν στα σκαριά και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε επιλογές αποεπένδυσης για να προκαταβάλουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. 

«Οι επιχειρηματίες μέχρι χθες έκαναν επενδύσεις μέχρι εκεί που έφτανε η σκιά τους. Τώρα το "βουνό" της ακρίβειας έχει "υπερσκιάσει" κάθε προοπτική για ανοίγματα», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους επιχειρηματίες με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Πέμπτη ακριβότερη χώρα στα καύσιμα η Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό και αναδείξαμε σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο, βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ακρίβειας στα καύσιμα και παραδόξως πάνω από το Μονακό, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λίγο μεγαλύτερο από 180.000 ευρώ τον χρόνο.

Άλλωστε, η Ελλάδα διατηρεί τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη, στο 24%, και έναν από τους δύο έως τρεις υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη, που είναι σταθερά στα 70 λεπτά το λίτρο.  

Η αναλογία των φόρων στα καύσιμα λοιπόν, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 53%, που σημαίνει ότι σε κάθε λίτρο που κοστίζει 2,2 ευρώ, ο φόρος είναι πάνω από 1,13 ευρώ. Γι΄ αυτό και η τιμή στην αντλία είναι διαφορετική αν και όλες οι χώρες αγοράζουν πετρέλαιο στις ίδιες τιμές.  

Ποια μέτρα συζητούνται

Αυτές τις ημέρες συνεχείς είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα. Στο  για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο. Σήμερα, μπορούμε να προσθέσουμε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το μέτρο του Fuel Pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων), από τις 30.000 ευρώ που ίσχυε στο Fuel Pass 1, ενώ το ποσό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 40 έως 60 ευρώ για το τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα.

Τέλος, για το πετρέλαιο κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και ενδέχεται θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Δηλαδή να αγγίξει για πρώτη φορά τα 15 λεπτά ή και τα 20 λεπτά το λίτρο.