Στο μισό μειώνονται οι παραδόσεις ρωσικού αερίου και προς τη Σλοβακία

Η σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ενημερώθηκε από τη Ρωσία ότι οι παραδόσεις της φυσικού αερίου θα μειωθούν σήμερα κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

«Η μείωση των παραδόσεων κατά το ήμισυ δεν μας πλήττει προς το παρόν. Αυτό που εξετάζουμε είναι ένας πραγματικός κίνδυνος να κοπούν τελείως», σημείωσε ο επικεφαλής της SPP Ρίτσαρντ Προκίπτσακ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον σλοβακικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N.

Η SPP δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό.

Η εταιρεία αυτή είναι ο βασικός εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Σλοβακία, προμηθεύοντας τη χώρα με 36 TWh πέρυσι, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου το 60% της εγχώριας αγοράς. Η SPP εφοδιάζεται τη μεγάλη πλειονότητα του αερίου με την οποία τροφοδοτεί τη χώρα από τη Ρωσία.

Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές για να αναπληρωθούν οι χαμηλότερες παραδόσεις από τη Ρωσία, όπως το φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα μέσω Γερμανίας και την Τσεχική Δημοκρατία και επίσης οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προκίπτσακ τις οποίες επικαλείται ο ιστότοπος.

Η SPP έχει συνάψει συμφωνίες για την αγορά επαρκούς ποσότητας νορβηγικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και άλλων φορτίων LNG για την κάλυψη περίπου των δύο τρίτων της ζήτησης των πελατών της SPP ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Παράλληλα στην Ευρώπη, η Eni της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει μόνον τη μισή ποσότητα αερίου από αυτήν που έχει ζητήσει από την Gazprom σήμερα αφού αντιμετώπισε έλλειμμα τις δύο προηγούμενες μέρες.

Επίσης οι ροές αερίου στη Γαλλία από τη Γερμανία έχουν σταματήσει από τις 15 Ιουνίου, δήλωσε η γαλλική εταιρεία διαχείρισης αγωγών GRTgaz, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της μείωσης της ρωσικής παροχής.