Βουλγαρία: Ο επικεφαλής της Bulgartransgaz μιλά για το μέλλον του φυσικού αερίου και του υδρογόνου

0
3

Η εποχή του φυσικού αερίου και του μέλλοντος του υδρογόνου δεν εξαντλείται, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz Βλαντίμιρ Μαλίνοφ στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ της Σόφιας, που οργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Κέντρο Φιλελεύθερων Στρατηγικών. Σε καιρούς κρίσεων όπως οι σημερινές, αυτές (οι κρίσεις) αποτελούν μάλλον μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αντιμετώπιση των προκλήσεων, πρόσθεσε.

Η μετάβαση στο υδρογόνο είναι αυτό που ακολουθεί, αλλά ως συμπλήρωμα του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Μαλίνοφ.

Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, μιλώντας για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz δήλωσε ότι το πρώτο βήμα για τη Βουλγαρία ελήφθη με την απόφαση για την κρατική Bulgartransgaz να γίνει μέτοχος στον τερματικό σταθμό του υγροποιημένου φυσικού αερίου (στην Αλεξανδρούπολη), που θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2024 το αργότερο. Αυτό θα παράσχει στη Βουλγαρία μια εναλλακτική πηγή και μάλιστα σε ανταγωνιστική τιμή. Τότε, το έργο επέκτασης της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στο χωριό Σιρέν θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βουλγαρία, αλλά και τις χώρες της περιοχής, και τα δύο μαζί θα προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα στην αγορά, σημείωσε ο Μαλίνοφ.

Όσον αφορά το υδρογόνο, η Bulgartransgaz εργάζεται πάνω σε αρκετά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του κοινού έργου για τη σύνδεση των δικτύων υδρογόνου των δύο χωρών, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον 5% συνδεσιμότητα έως την 1η Ιανουαρίου 2025, αλλά τα μέρη έχουν μεγαλύτερη φιλοδοξία να επιτύχουν συνδεσιμότητα έως και 10-15%, δήλωσε ο Μαλίνοφ. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για εντελώς νέα δίκτυα, ανάμεσα στα οποία ένας αγωγός υδρογόνου για τη λεκάνη του ποταμού Μαρίτσα (Έβρος) στον νότο, καθώς και ένα κοινό έργο σύνδεσης Σόφιας και Θεσσαλονίκης με αγωγό υδρογόνου, μεταδίδει το ΒΤΑ.

Η Βουλγαρία μπορεί να επιτύχει τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AmCham) στη Βουλγαρία Ολιβιέ Μαρκέτ.

Τα στρατηγικά έργα υποδομής είναι βασικά για την ανάπτυξη της Βουλγαρίας και της περιοχής, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Γιαβόρ Πέντσεφ. Η καλή συνδεσιμότητα μεταφορών μεταξύ των χωρών είναι η βάση για την οικονομική ανάπτυξη και τους ισχυρούς δεσμούς των οικονομιών και του τουρισμού, πρόσθεσε.