Ανακάμπτουν σήμερα το ομόλογα, προσπαθεί και το ευρώ

0
3

Ανακάμπτει ελαφρώς, στα 1,0052 δολάρια το ευρώ νωρίς το απόγευμα μετά την μεγάλη «βουτιά» η οποία το έφερε μία ανάσα κοντά από την 1 προς 1 ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

Η θετική αντίδραση του ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα να στηριχθούν και οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης, οι οποίες νωρίτερα είχαν δεχθεί σημαντικές πιέσεις.

Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την Fed, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που διαφαίνονται στο μέτωπο της ανάπτυξης, διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα στις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι η Nomura σε σημερινή της ανάλυση «ανατρέπει» τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την πορεία των επιτοκίων, προβλέποντας ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα αναγκαστούν από την επόμενη χρονιά να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων τους. Αφού πρώτα τα αυξήσουν εως το 1,75% η ΕΚΤ (έως τον Μάρτιο του 2023) και στο 3,5% -3,75% η Fed (μέχρι τον Φεβρουάριο 2023).

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει έξι διαδοχικές αυξήσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ, για να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία τους από τον Ιούνιο του 2023 με μία πρώτη μείωση του επιτοκίου κατά 0,25%.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 182 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 136 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,46% από 3,68%, χθες, έναντι 1,11% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,35% από 2,45% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0055 δολάρια από το επίπεδο των 1,0039 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0042 δολάρια.