«Δεν αντέχουμε άλλο», λένε οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη

0
2

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και έκρηξης της ανεργίας, οι εργαζόμενοι ζητούν από τις κυβερνήσεις τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση μόνιμης απασχόλησης και όχι μέτρα για «ευέλικτες» αγοράς εργασίας. Διεκδικούν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και προστασία των απολύτως απαραίτητων για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Η κοινωνική ανάφλεξη φαίνεται να ξεκίνησε από τις αερομεταφορές και να περνά στους σιδηρόδρομους, αφορά όμως πρωτίστως τις μεταφορές και μια σειρά από άλλους τομείς στους οποίους όμως τα μέσα ενημέρωσης δεν δίδουν την απαιτούμενη δημοσιότητα.

Οι κοινωνίες πιέζονται και εξεγείρονται πρώτον και κύριον στη Γαλλία και στη Βρετανία, αλλά ογκώδεις διαδηλώσεις και μαζικές απεργίες κατά της ακρίβειας έχουν γίνει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το φαινόμενο θα ενταθεί, όπως εκτιμάται, το φθινόπωρο, που ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας θα απειλεί ευθέως κάθε νοικοκυριό, κάθε σπίτι.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις δείχνουν αδύναμες να αντιμετωπίσουν την κοινωνική ανάφλεξη, η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί πριν κανείς το καταλάβει σε κοινωνική έκρηξη, που θα σαρώσει πρώτον και κύριον το πολιτικό σύστημα, ενώ θα αναδιαρθρώσει -στην καλύτερη περίπτωση- και τις οικονομικές δομές.

Ένα κύμα απεργιών των αεροπορικών εταιρειών και ακυρώσεων πτήσεων βαθαίνει την κρίση των μεταφορών στην Ευρώπη, διαταράσσοντας τα ταξιδιωτικά σχέδια την ώρα που ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος αιχμής της περιοχής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυξάνεται το ταξιδιωτικό χάος στην Ευρώπη

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες στις εταιρείες Ryanair Holdings, EasyJet Plc, British Airways και Aeroports de Paris (ADP) θα προσθέσουν στην αναταραχή από τις ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν σε πολύωρες καθυστερήσεις και χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αταξία στις μεταφορές επιδεινώνεται από την απεργία των σιδηροδρόμων.

Παρόλο που η ταξιδιωτική ζήτηση έχει ανακάμψει εξαιρετικά στην Ευρώπη, αυτό που είχε διαφημιστεί ως η πολυαναμενόμενη μετά την πανδημία αναζωογόνηση της αεροπορικής βιομηχανίας περιορίζεται από τις εργατικές διαμάχες και τα όρια στην εφοδιαστική των αεροδρομίων. Σκηνές χάους διαδραματίζονται στα αεροδρόμια του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, με ουρές ανθρώπων που περιμένουν επί ώρες μόνο και μόνο για να τους πουν ότι οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν.   

Η προοπτική περισσότερου χάους ελλοχεύει, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να επωφεληθούν από την απελπισία των αεροπορικών εταιρειών να επωφεληθούν από το κύμα των καλοκαιρινών κρατήσεων για να τερματίσουν τις απώλειες και να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους μετά την πανδημία, που βύθισε τον κλάδο στη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εργατικές ομάδες πιέζουν με αιτήματα για αυξήσεις μισθών ώστε να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, καλύτερες συνθήκες εργασίας, παροχές και συμμόρφωση με την τοπική εργατική νομοθεσία.  

Το πλήρωμα καμπίνας της Ryanair στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στο Βέλγιο ξεκίνησε τριήμερη απεργία την Παρασκευή και θα προσχωρήσουν οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία από το Σάββατο και στην Ιταλία την Κυριακή.

Η εκπτωτική αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι λιγότερες από το 2% των πτήσεών της την Παρασκευή διαταράχθηκαν από τις απεργίες, αν και επηρεάστηκε περίπου το 40% των δρομολογίων στο Βέλγιο. Οι εργαζόμενοί της στην Ισπανία θα πραγματοποιήσουν άλλες τρεις ημέρες εργατικών κινητοποιήσεων την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ η ανταγωνίστρια EasyJet προετοιμάζεται για εννέα ημέρες κλιμακωτών στάσεων εργασίας στη χώρα από την 1η Ιουλίου.  

Το προσωπικό check-in της British Airways, που εδρεύει στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ψήφισε επίσης για απεργιακές κινητοποιήσεις, με ημερομηνίες που θα οριστούν σύντομα. Η ADP, διαχειρίστρια των αεροδρομίων Charles de Gaulle και Orly του Παρισιού, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια δεύτερη απεργία την 1η Ιουλίου για τους μισθούς. Αυτή της 9ης Ιουνίου οδήγησε στη ματαίωση του ενός τετάρτου όλων των πτήσεων στο CDG και στο κλείσιμο δύο διαδρόμων προσγείωσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κρίση στις μεταφορές επιδεινώθηκε από την απεργία των σιδηροδρόμων, καθιστώντας δυσκολότερη τη μετάβαση από και προς τα αεροδρόμια. Η διαμάχη έχει επίσης πυροδοτηθεί από μισθολογικές διεκδικήσεις, αν και, σε αντίθεση με τον τομέα των αερομεταφορών, οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης εγγυήσεις για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών απολύσεων σε μια βιομηχανία που, μακριά από το να ανακάμψει από την αναταραχή του Covid, φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά από αυτήν.

Η Ένωση Μισθωτών Προσωπικού Μεταφορών προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «ένα μακρόχρονο καλοκαίρι δυσαρέσκειας» σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.  
Πέρα από τις απεργίες, οι σοβαροί περιορισμοί στο προσωπικό αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους για το καλοκαίρι.

Η γερμανική Deutsche Lufthansa AG αύξησε την Παρασκευή τον αριθμό των πτήσεων που ακυρώνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε 3.100. Το Gatwick του Λονδίνου και το Schiphol του Άμστερνταμ, δύο από τους μεγαλύτερους κόμβους της περιοχής, ανακοίνωσαν ανώτατα όρια πτήσεων, ενώ η EasyJet, η TUI AG και η KLM έχουν εξορθολογίσει τα δρομολόγιά τους.

Η BA, η οποία μείωσε 10.000 θέσεις εργασίας στο αποκορύφωμα της πανδημίας, αγωνίζεται να επαναπροσλάβει προσωπικό στην πιο σφιχτή αγορά εργασίας.

Ακόμη και μετά τον περιορισμό των πτήσεων, το αεροδρόμιο Schiphol την Παρασκευή δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την εισροή επιβατών, με ουρές που περιέπλεκαν και απογοητευμένους ταξιδιώτες, δείχνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα καθώς ξεκινά η ταξιδιωτική περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου. Το Schiphol αναγκάστηκε να στήσει σκηνές έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων για να εξυπηρετήσει τις ουρές.

Στο Βέλγιο, η Brussels Airlines δήλωσε ότι στοχεύει να διατηρήσει περίπου το 40% του προγράμματός της από την Πέμπτη έως το Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 315 πτήσεις θα ακυρωθούν με τους πιλότους και το προσωπικό καμπίνας σε απεργία. Τουλάχιστον 127 πτήσεις της Ryanair θα καταργηθούν από το αεροδρόμιο Σαρλερουά της χώρας από την Παρασκευή έως την Κυριακή λόγω των απεργών πληρωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Οι ταξιδιώτες σηκώνουν το βάρος του χάους. Για πολλούς, οι ονειρεμένες διακοπές ξεκινούν άσχημα ή τα από καιρό προγραμματισμένα επαγγελματικά ταξίδια πρέπει να αναδρομολογηθούν.   
Στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης την Παρασκευή, η Loreto, η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, περίμενε στην ουρά για την πτήση της Ryanair προς τη Μάλτα, όπου θα πήγαινε με δύο φίλες της.

Ο Scott Webster, διαχειριστής επιχειρήσεων και streamer του Twitch στο Ηνωμένο Βασίλειο, έμαθε ότι η πτήση του στα μέσα Ιουλίου για το Άμστερνταμ για το Twitchcon -ένα συνέδριο της βιομηχανίας streaming- είχε ακυρωθεί από την EasyJet.