Εμπορικό έλλειμμα για έβδομο μήνα στην ευρωζώνη

0
3

Εμπορικό έλλειμμα για έβδομο διαδοχικό μήνα παρουσίασε η ευρωζώνη, καθώς οι αυξημένες τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να επιβαρύνουν δυσανάλογα το κόστος των εισαγωγών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 26,3 δισ. ευρώ τον Μάιο, από το πλεόνασμα 12 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 52% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 274,8 δισ. ευρώ, ενώ και οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση αλλά με βραδύτερο ρυθμό, κατά 28,9% στα 248,5 δισ. ευρώ.

Εποχικά προσαρμοσμένο, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 26 δισ. ευρώ τον Μάιο, έχοντας υποχωρήσει από τα 31,8 δισ. του Απριλίου.

Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά το εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 4,8%, ενώ οι εισαγωγές κατά 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για την ΕΕ, το εμπορικό έλλειμμα για την ενέργεια αυξήθηκε στα 234,3 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σε σύγκριση με το έλλειμμα 85,7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, ένα μέγεθος που υπογραμμίζει κόστος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.