Για πρώτη φορά εδώ και 31 χρόνια ανακοίνωσε η Γερμανία για το μήνα Μάιο, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού και των διαταράξεων στο εμπόριο, που πλήττουν μεγάλο διάστημα τις γερμανικές εξαγωγές. Τα στοιχεία εντείνουν την ανησυχία για την πιθανότητα επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,5% στα 125,8 δισ. ευρώ το Μάιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 126,7 δισ. ευρώ. Έτσι η χώρα παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ και μάλιστα για πρώτη φορά από το 1991.
Ειδικά το εμπόριο με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης παρουσίασε σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα οι γερμανικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 2,8%, αν και οι εισαγωγές από την περιοχή αυξήθηκαν κατά 2,5%.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,7%, αλλά αυτές προς την Κίνα ανέβηκαν μόλις κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν κατά 2,5%.
Τα στοιχεία προκάλεσαν προβληματισμό στο Βερολίνο, δεδομένου πως η γερμανική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές. Όμως, η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών ανέβασε το κόστος των εισαγωγών προς την κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, σε ένα διάστημα που το διεθνές εμπόριο βρισκόταν σε αναταραχή, με αποτέλεσμα η εξαγωγική μηχανή της χώρας να υποστεί ζημιά.
Αιτία βεβαίως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ντόμινο των συνεπειών του, μαζί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που προκάλεσαν κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο, μαζί βέβαια και με τα νέα lockdown στην Κίνα.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι δύσκολες αυτές συνθήκες θα συνεχιστούν, είναι πολύ πιθανό το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να παραμείνει ελλειμματικό τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο Κλάους Βίστεσεν, της Pantheon Macroeconomics.