Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές στην Ιταλία

0
3

Απότομη πτώση κατέγραψαν σήμερα οι ιταλικές μετοχές καθώς ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές υπό πίεση με τους επενδυτές να αναμένουν την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αναταραχή καθώς τρία κόμματα αποσκίρτησαν χθες από την κυβέρνηση. Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλει η διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 2,5%, με τις απώλειές του από την αρχή της χρονιάς να φθάνουν το 24%. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πολιτική κρίση, κατακρημνίζεται κατά 6,7%, με τις μετοχές των Intesa Sanpaolo και UniCredit να καταγράφουν πτώση άνω του 7%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,4%, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, με μία αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που είχε προαναγγελθεί να φαίνεται όλο και πιο πιθανή καθώς οι αξιωματούχοι της φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού που αυξάνεται συνεχώς.