Γ. Οικονόμου: Μέτρα με διευρυμένη περίμετρο και ανάγκη σταθερότητας

«Κάθε μέτρο που παίρνουμε στην επόμενη διάστασή του, πάντοτε έχει διευρυμένη περίμετρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Επανέλαβε επίσης ότι «προϋπόθεση για όλα αυτά και για τη συνέχιση μιας πολιτικής στήριξης της κοινωνίας είναι η σταθερότητα, είναι να μπορούμε να παίρνουμε γρήγορα, ουσιαστικά, αποτελεσματικά αποφάσεις που να μετατρέπουν σε κοινωνικό αγαθό και κεκτημένο ό,τι πετυχαίνουμε στην οικονομία».

Παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια στην ενέργεια και στα καύσιμα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραμέτρους δυσκολίας στην καθημερινότητα όλων των πολιτών όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η χώρα μας τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός και το επανέλαβε και στη συνέντευξή του προχθές, όσο διαρκεί η κρίση θα είμαστε εδώ να στηρίζουμε την κοινωνία και με οριζόντια μέτρα όπως με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και με στοχευμένα μέτρα σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, σε μια σειρά από δραστηριότητες. Είτε αυτό αφορά σε μεγαλύτερες παροχές στο ρεύμα, είτε αφορά στα καύσιμα, είτε αφορά απευθείας χρηματοδότηση, όπως έγινε πολλές φορές, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα». Υπογράμμισε πως «με ό,τι περιθώριο δημιουργείται χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τροχιά και τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, η κυβέρνηση είναι εδώ για να στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Αυτό κάνουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια μέσα σ' ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης δυσκολίας».

Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Η άποψη του πρωθυπουργού για τις εκλογές δεν άλλαξε στιγμή. Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Γι' αυτό ψηφιζόμαστε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μια πολύ βαθιά θεσμική προσήλωση και αξιοποιεί τον χρόνο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας καταιγίδας, ενός τυφώνα. Ένα είναι που δεν αμφισβητείται. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα κάνει εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αλλεπάλληλων κρίσεων και όλη αυτή τη στήριξη της κοινωνίας που αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας ό,τι πετυχαίνουμε στην οικονομία να γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για τον κόσμο. Κι αυτό γίνεται χωρίς να έχουμε προσθέσει ούτε έναν καινούργιο φόρο, μέσα σε έναν παγκόσμιο τυφώνα, στην παγκόσμια καταιγίδα. Όταν ο πληθωρισμός στον πλανήτη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση στηρίζει στο μέτρο του δυνατού την κοινωνία χωρίς να της έχει πάρει από την άλλη τσέπη ούτε μισό ευρώ».

Τόνισε επίσης για τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου: «Προφανώς και ανησυχούμε. Το ενεργειακό είναι η βασική πηγή ανησυχίας όχι μόνο για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες αυτές με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικά από ό,τι άλλες μεγαλύτερες οικονομίες. Πρέπει να έχουμε το σύνολο της εικόνας. Στηρίζουμε την κοινωνία και θα τη στηρίζουμε για όσο διαρκεί η κρίση χωρίς να έχουμε βάλει κανέναν νέο φόρο. Από την άλλη ούτε τα χρήματα ούτε οι πόροι είναι ατελείωτα και δεν πρέπει να τινάξουμε την οικονομία στον αέρα διακινδυνεύοντας αυτήν την ισορροπία. Ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει αξιοποιείται για να ενισχύεται ο κόσμος και κυρίως αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη. Όχι για να τα βάζουμε νούμερα σε excel και να τα αξιοποιούμε ως δείκτες. Το κέρδος και το μέρισμα της οικονομίας πάντοτε κυρίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι για να βελτιώνουν τη ζωή τους οι άνθρωποι και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Τα μέτρα είναι ήδη ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης κάθε μέτρο που παίρνουμε στην επόμενη διάστασή του, πάντοτε έχει διευρυμένη περίμετρο. Κάθε ενίσχυση που γίνεται μέσα στα πλαίσια του δυνατού κοιτάμε να πιάσει όσο τον δυνατόν περισσότερους. Με σχέδιο και με μια σώφρονα πολιτική προσπαθούμε ό,τι δίνει το κράτος να πιάνει ουσιαστικά τόπο», τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του μέσα στο 2023 να πάμε σε μία οριστική και οριζόντια κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πλέον έχει πολύ συγκεκριμένα πει ότι από 1/1/2023, ένα πρόδηλα άδικος φόρος, η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται για το σύνολο εκείνων που την καταβάλλουν, είπε ο κ. Οικονόμου και μίλησε για ουσιαστικό και εμβληματικό μέτρο.

«Είναι αυταπόδεικτη η σύγκριση σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα βάρη στις πλάτες των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση. Δεν συγκρινόμαστε όμως μόνο με αυτό. Ο δικός μας πήχης είναι οι δυσκολίες της παγκόσμιας κρίσης. Αυτά που πετυχαίνει η Ελλάδα μέσα σ' αυτήν την καταιγίδα είναι διπλά σημαντικά, διότι και στηρίζει τον κόσμο και δεν τον επιβαρύνει παραπάνω μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον».

Μιλώντας για τον νόμο Κατρούγκαλου είπε πως είναι ένας ασφαλιστικός νόμος που κόστισε και στέρησε πολύτιμους φόρους από τους συνταξιούχους, ταλαιπωρία μέχρι σήμερα και πολλές στρεβλώσεις μέχρι σήμερα έχουν διορθωθεί. Είναι προτεραιότητα της επόμενης περιόδου να σταθεί το κράτος στο πλευρό των ανθρώπων που έχασαν χρήματα, που στερήθηκαν πόρους, που δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ μέσα σ' αυτή την καταιγίδα που ζούμε. Μίλησε για παρεμβάσεις ουσιαστικές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αλλά θα αποτελέσουν και μία ευρύτερη ανάσα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. «Κλείνουμε μία μία τις βαριές πληγές που άνοιξε μια ασύνετη, επιπόλαια και εγκληματική διαχείριση που αφορά ιδίως συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις στην πατρίδα μας και μπορούμε και το κάνουμε χάρη στα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που κρατά τη χώρα όρθια σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», τόνισε.

Αναφορικά με τη στάση του Ερντογάν, επεσήμανε: «Αυτό που οφείλω να επισημάνω είναι ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, απέναντι στους ηγέτες όλου του κόσμου ο Τούρκος πρόεδρος δεν διανοήθηκε ότι μπορεί να υποστηρίξει αυτούς τους ανιστόρητους και αίολους ισχυρισμούς που συνηθίζει να υποστηρίζει στο εσωτερικό του ακροατήριο. Γιατί έγινε αυτό; Διότι είχε πάρει τα μηνύματά του κι αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολύ ουσιαστικής πολιτικής, αποτέλεσμα της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας, είναι ένα επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής και του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει ενισχύσει διεθνώς το αποτύπωμα της χώρας μας κι έχει καταστήσει σαφές παντού ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είναι ισχυρή οικονομικά, έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, είναι ισχυρή στρατιωτικά, είναι ψύχραιμη και με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις. Ευχόμαστε, ελπίζουμε ήρεμα νερά, είμαστε εδώ για να συμβάλουμε σε μια ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας από την άλλη πλευρά όμως τα αντανακλαστικά μας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, είμαστε σε εγρήγορση, οφείλουμε να παρατηρούμε αυτά που γίνονται και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, χωρίς πανικό, χωρίς φόβο αλλά και χωρίς υποτίμηση της όποιας κατάστασης όταν προκύψει».

Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για όλα αυτά και για τη συνέχιση μιας πολιτικής στήριξης της κοινωνίας είναι η σταθερότητα, είναι να μπορούμε να παίρνουμε γρήγορα, ουσιαστικά, αποτελεσματικά αποφάσεις που να μετατρέπουν σε κοινωνικό αγαθό και κεκτημένο ό,τι πετυχαίνουμε στην οικονομία. Ο Μητσοτάκης δεν παίζει με τους θεσμούς, ούτε με τους χρόνους. Έχει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, στο τέλος της τετραετίας θα δείξουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και παρά τις δυσκολίες, παρά τα κόλπα και τους τακτικισμούς της προηγούμενης διακυβέρνησης, ο κόσμος θα αποφασίσει, ο λαός θα δει, θα συγκρίνει και θα διαλέξει τους καλύτερους για να προχωρήσει μαζί τους για την επόμενη μέρα. Εμείς εμπιστευόμαστε πολύ το κριτήριο αυτού του κόσμου, την άποψη, την κρίση του». Σε ερώτηση για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου τόνισε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί και σταθεροί και με αυτούς θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με εμπιστοσύνη στην κρίση του κόσμου.