Η Gazprom κόβει στο μισό τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Την περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Gazprom.

Από την Τρίτη, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ροή περιορίζεται στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα ή στο 20% της δυνατότητας, λόγω της επισκευής που χρειάζεται μία από τις τουρμπίνες του αγωγού.

Λόγω της συντήρησης του αγωγού και των εργασιών για την επιδιόρθωση μιας τουρμπίνας, οι οποίες έγιναν στον Καναδά, ο αγωγός ήταν για μερικές ημέρες, μέσα στον Ιούλιο, εκτός λειτουργίας, προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, για το αν θα επαναλειτουργούσε στην προκαθορισμένη ημερομηνία. Από τις 21 Ιουλίου η ροή επανήλθε, αλλά μόνο στο 40% της ικανότητας του. Η νέα απόφαση της Gazprom περικόπτει στο μισό και αυτή την ήδη μειωμένη ροή. 

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε εξάλλου να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.