Σε κρατικοποίηση της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω πυρηνικών μονάδων Electricite de France SA, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα προχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση.
«Η κλιματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Χρειάζεται να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε ομιλία της στη γαλλική βουλή, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της EDF σε ποσοστό 100%.
Πάντως, η Γαλλίδα πρωθυπουργός δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο.
Εθνικό σχέδιο
Η EDF ελέγχεται ήδη σε ποσοστό 84% από το γαλλικό Δημόσιο. Ο πρόεδρος Μακρόν, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Μάρτιο, είχε υποστηρίξει πως η εταιρεία θα πρέπει να κρατικοποιηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και συνάμα να διασφαλιστεί ο εθνικός περιβαλλοντολογικός στόχος για μηδενισμό των ρύπων, δεδομένου πως η Γαλλία θεωρεί την ατομική ενέργεια ως «καθαρή ενέργεια» και για το λόγο αυτό σχεδιάζει τη δημιουργία και νέων πυρηνικών μονάδων.
Ήταν δε, από τις χώρες που πίεσε ασφυκτικά, ώστε οι Βρυξέλλες να κατηγοριοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια ως «καθαρή ενέργεια», στο πλαίσιο του νέου πράσινου σχεδίου της Ε.Ε. για την μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πάντως, για την ίδια την EDF και με δεδομένο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η είδηση ήταν αρκετή για να δώσει ώθηση στην μετοχή της, καθώς η αγορά έκρινε πως με την ανάληψη της από το Δημόσιο θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της. Μάλιστα, η μετοχή της έφτασε να κερδίζει πάνω από 10% στο χρηματιστήριο του Παρισιού.
Η Γαλλία μέσω βέβαια της EDF σχεδιάζει την κατασκευή 6 έως 14 νέων πυρηνικών μονάδων μέχρι το 2050, για τα οποία βέβαια πρέπει να αναζητηθούν τα κατάλληλα κονδύλια. Η εταιρεία προχώρησε σε μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 3,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, όμως έκτοτε η ενεργειακή κρίση μεγάλωσε την μαύρη τρύπα στα οικονομικά της, με τα χρέη και τις υποχρεώσεις της να υπολογίζονται στα 43 δισ. ευρώ.