ΜέΡΑ25: Η επανεθνικοποίηση της “γαλλικής ΔΕΗ” δείχνει τελικά πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό εντός της ΕΕ

Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να να επανεθνικοποιήσει την γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού «EDF» σχολιάζει με ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25.

«Το ΜέΡΑ25 καιρό τώρα μιλάει για την ανάγκη επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ και των δικτύων ενέργειας που ξεπούλησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρότασης από την ολιγαρχία, τους πολιτικούς υφισταμένους της και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης είναι συνήθως περιπαικτική.

Έλα όμως που έρχεται τώρα μέχρι και η κυβέρνηση Μακρόν -ασχέτως των κινήτρων της- να εθνικοποιήσει πλήρως τη γαλλική ΔΕΗ, την EDF, δείχνοντας τελικά πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Ακόμα όμως κι εκεί να μην θέλει να φτάσει η Μητσοτάκης ΑΕ λόγω της πληθώρας των δεσμεύσεων της στην κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία, την καλούμε να καταργήσει εδώ και τώρα το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που έστησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο σήμερα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των προσόδων του καρτέλ των κυρίων Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη και Μυτιληναίου, αλλά και της CVC πια που έχει εξαγοράσει την ΔΕΗ», τονίζει το ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως «παράλληλα με την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και της οριακής τιμολόγησης που τιμολογεί την ενέργεια με την τιμή της "τελευταίας", της πιο ακριβής δηλαδή μονάδας που μπαίνει στο σύστημα στο σύνολο της, πρέπει να μπει και ένα πλαφόν 5% κερδών ανά μονάδα παραγωγής μαζί με ένα πλαφόν για το μίνιμουμ της παραγωγής ενέργειας ανά μονάδα παραγωγής».

«Αυτό το διπλό πλαφόν θα οδηγήσει από την επόμενη κιόλας μέρα -μαζί με τις υπόλοιπες σχετικές πρωτοβουλίες- σε 56% μείωση του ρεύματος», συμπληρώνει και καταλήγει:

«Πρέπει λοιπόν, άμεσα να καταργηθεί αυτή η χρηματιστικοποίηση τόσο βασικών για την κοινωνία αγαθών. Να καταργηθούν οι ψευτο-αγορές αυτές που οδηγούν την κοινωνία στην ανέχεια και την ολιγαρχία στο πλιάτσικο και την λεηλασία με τις πλάτες των μνημονιακών κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να επανέλθουν υπό κοινωνικό έλεγχο οι στρατηγικής σημασίας για το κοινωνικό συμφέρον επιχειρήσεις, όπως έκανε μέχρι και ο νεοφιλελεύθερος τραπεζίτης, φίλος του κ. Μητσοτάκη, Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία».