Μητσοτάκης: Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης τον Ιανουάριο του 2023

0
3

Τίτλους τέλους, για μία ακόμη φορά, στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους βάζει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μνημονιακού μέτρου που θεσπίστηκε ως προσωρινό το 2011 αλλά έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα, φέρνει αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, για τους οποίους έχει ανασταλεί η εισφορά, θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές.

Με λιγότερο φόρο θα επιβαρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα ή τόκους.

Το μέτρο αγγίζει περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους. Με την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, και την επανέλαβε πριν από λίγο κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ σημαίνει ετήσιο κέρδος 132 ευρώ. Για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα δεν θα αλλάξει κάτι καθώς η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» από το 2021.

Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Η εισφορά θα έπρεπε να καταργηθεί στα τέλη του 2014 αλλά παραμένει μέχρι σήμερα, επιβαρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Μάλιστα, όπως έγραψαν πρόσφατα «ΤΑ ΝΕΑ», οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν να διεκδικήσουν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021, διά της δικαστικής οδού, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν τον δρόμο και για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα να διεκδικήσει την αναδρομική καταβολή της.

Η εισφορά αλληλεγγύης η οποία έχει ανασταλεί από το 2021 για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα θα καταργηθεί οριστικά το 2023 και για:

-Πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

-Δημόσιους λειτουργούς, δηλαδή στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και λοιπούς δημόσιους λειτουργούς με ετήσια εισοδήματα από μισθούς που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

-Συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

-Μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, περιφερειάρχες, δημάρχους, στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

Φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται:

-Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από μπλοκάκια. Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

-Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

-Τα καθαρά κέρδη του 2021 από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας τα οποία θα δηλωθούν φέτος.

-Τα ενοίκια ακινήτων που εισπράχθηκαν το 2021 και θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

-Τα μερίσματα, οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων repos/ reverse repos, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν το 2021 και θα δηλωθούν φέτος.