«Περίεργη» αύξηση των οφειλετών του δημοσίου – Έφθασαν τους 4,74 εκατ.

0
3

Μεγάλη αύξηση των οφειλετών του δημοσίου στο πεντάμηνο του έτους καταγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα οι οφειλέτες έφθασαν τα 4,74 εκατ. από 3,94 που ήταν στο τετράμηνο του 2022.

Ουσιαστικά μέσα σε ένα μήνα δημιουργήθηκαν 800.093 οφειλέτες. Το νούμερο αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και τα στοιχεία πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή για την πιθανότητα λάθους.

Μάλιστα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν τον Μάιο δεν προβληματίζουν, καθώς ανήλθαν στα 314 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ωστόσο προβληματίζει ο αριθμός των οφειλετών που κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να πρόκειται για χρέη πολύ μικρού ύψους.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τη φορολογική αρχή καθώς καταγράφεται τάση οι οφειλέτες να αφήνουν απλήρωτα μικροποσά, είτε από αδιαφορία, είτε από αδυναμία πλήρους εξόφλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πεντάμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 4,037 δισ. ευρώ ενώ τα 3,73 δισ. ευρώ αφορούν μη καταβολή φόρων.

Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η οφειλή ενός φορολογούμενους που ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ.