«Πρώτα από όλα θα χάσουμε την ευημερία μας», δήλωσε ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών

0
2

«Βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα (…) Πρώτα από όλα θα χάσουμε την ευημερία μας», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ράινερ Ντούλγκερ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, δηλώνει ωστόσο ότι «η Γερμανία ξέρει πώς να τα βγάζει πέρα στις κρίσεις».

«Φαίνεται ότι η Ρωσία είτε θα περιορίσει σοβαρά το φυσικό αέριο είτε μακροπρόθεσμα δεν θα μας προμηθεύει καθόλου αέριο», τονίζει ο κ. Ντούλγκερ στην Sueddeutsche Zeitung και εξηγεί ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη γερμανική οικονομία – «όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά σε όλους».

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: πρώτα από όλα θα χάσουμε την ευημερία που είχαμε εδώ και χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργοδοτών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων κάνει για μία ακόμη φορά λόγο για επερχόμενη έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου. «Από το 2023, οι πελάτες του φυσικού αερίου θα πρέπει να περιμένουν ότι οι λογαριασμοί θα τριπλασιαστούν – το λιγότερο», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλάους Μιούλερ και επισημαίνει ότι όσοι παίρνουν τώρα τους λογαριασμούς θέρμανσης για τον προηγούμενο χειμώνα, βλέπουν ήδη διπλασιασμό του κόστους – και χωρίς καν να συμπεριλαμβάνονται οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία».

Στα χρηματιστήρια οι τιμές έχουν επταπλασιαστεί, αναφέρει ο κ. Μιούλερ και εξηγεί ότι «δεν φτάνουν όλα και πλήρως αμέσως στους καταναλωτές, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν – και για αυτό είναι τόσο λογικό να εξοικονομούμε τώρα όσο μπορούμε».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δικτύων διαβεβαιώνει πάντως ότι «το γερμανικό και το ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς προβλέπουν προστασία των νοικοκυριών μέχρι το τέλος» σε περίπτωση ανεπάρκειας στην ενέργεια και τονίζει ότι δεν θεωρεί πολύ πιθανό να μην φθάνει πλέον καθόλου αέριο στα νοικοκυριά.

«Στη χειρότερη περίπτωση η Γερμανία θα εξακολουθήσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, από τερματικούς σταθμούς στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, σύντομα και από τερματικούς σταθμούς στις βόρειες ακτές της», επισημαίνει.

Την περασμένη Δευτέρα ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 τέθηκε εκτός λειτουργίας για την προγραμματισμένη, τακτική συντήρησή του. Οι γερμανοί πολιτικοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην τεθεί εκ νέου σε λειτουργία στις 21 Ιουλίου, οπότε και θεωρητικά ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης.