Στο 50% πλέον ο κίνδυνος ύφεσης στη Βρετανία

0
2

Ο κίνδυνος ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι πλέον σχεδόν 50-50, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η οποία υπογραμμίζει τις σκοτεινές προοπτικές για την οικονομία.

Αν και οι επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν -επί του παρόντος- ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι πιθανό να αποφύγει δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, οι οικονομολόγοι γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού. Οι 13 αναλυτές που απάντησαν στην έρευνα του Bloomberg τον Ιούλιο αναμένουν πιθανότητα 45% για μια τέτοια ύφεση το επόμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω είναι τρεις φορές υψηλότερο από την πιθανότητα που καταγράφηκε όταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα στις αρχές του 2022.
Πρόκληση

Τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που περιμένει τον διάδοχο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η απόφαση του οποίου την περασμένη εβδομάδα να παραιτηθεί πυροδότησε έναν…διαγωνισμό εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, προκειμένου να αναληφθεί η κορυφαία θέση στην κυβέρνηση.

Ο πληθωρισμός σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και η κρίση του κόστους ζωής είναι οι πηγές αδυναμίας. Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Τζόνσον μέχρι στιγμής μιλούν για περικοπές φόρων και μείωση των κρατικών δαπανών για να προσελκύσουν τη βάση των Τόρις.