Το ισχυρό δολάριο πλήττει και τον χρυσό

0
4

Κοντά στα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών έχει υποχωρήσει η τιμή του χρυσού καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν ισχυρή αγορά εργασίας και ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για περαιτέρω επιθετική πολιτική από τη Fed, οδηγώντας το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση της τάξης του 0,4% στα 1.735,36 η ουγγιά και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατά 0,6% στα 1.732 δολάρια.

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά περίπου 0,5% ανερχόμενο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών την Παρασκευή, καθιστώντας ακριβό το πολύτιμο μέταλλο σε αγοραστές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την έκθεση για την απασχόληση που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ προστέθηκαν 372.000 θέσεις εργασίας τον μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 250.00ο.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιούνιο, γεγονός που δείχνει ότι ο κύριος πυλώνας της αμερικανικής οικονομίας παραμένει ισχυρός παρά τους θύλακες αδυναμίας.

Μια ισχυρή αγορά εργασίας θεωρείται ένας υγιής οικονομικός δείκτης και δίνει στην κεντρική τράπεζα περισσότερα πυρομαχικά για άλλη μια μεγάλη αύξηση, ωθώντας με τη σειρά της τον χρυσό χαμηλότερα, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστικ, δήλωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει «πλήρως» άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση της Fed αργότερα αυτόν τον μήνα.