ΥΠΟΙΚ Ρωσίας: Να πωλείται σε ρούβλια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο

0
3

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τάσσεται σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της εταιρείας Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Gazprom, ο κ. Σιλουάνοφ είπε στην εφημερίδα Βέντομαστι ότι «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, μετέδωσε πριν από μία εβδομάδα ότι η διοίκηση της Gazprom εισηγείται να επεκταθεί αυτή η μέθοδος πώλησης και στο ΥΦΑ. Μία ημέρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πάντως σε δημοσιογράφους πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ούτε έχουν προετοιμαστεί διατάγματα για κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα υποχρεούνται στο εξής να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που αγοράζουν από τη χώρα του σε ρούβλια. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη είδαν την παροχή να κόβεται όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τον όρο αυτόν της Μόσχας.