Bloomberg: Ανίσχυρη η Ευρώπη μπροστά στον «πολύ ακριβό χειμώνα» που έρχεται

0
3

Το κόστος της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς ο πυρηνικός στόλος της αντιμετωπίζει περαιτέρω διακοπές, ενώ έρχεται ένας πολύ ακριβός χειμώνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η αύξηση οφείλεται στην ανακοίνωση της Electricite de France SA ότι περαιτέρω αντιδραστήρες της θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν σε λειτουργία μετά από διακοπές. Οι διακοπές επηρεάζουν σταθμούς με συνδυασμένη ισχύ 8.380 μεγαβάτ – σχεδόν το 14% της συνολικής πυρηνικής ισχύος της Γαλλίας.

Η Ευρώπη μαστίζεται από μια ενεργειακή κρίση εν μέσω στενότητας των προμηθειών υδροηλεκτρικής ενέργειας και περικοπών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονότα που ανεβάζουν την τιμή του καυσίμου που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ηπείρου. Οι προμήθειες έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο, καθώς η Ρωσία ανέφερε ότι θα διακόψει προσωρινά τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να μην επαναληφθούν.

Στη Γαλλία, έξι διακοπές λειτουργίας αντιδραστήρων παρατάθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ ανακοινώθηκε και μια νέα διακοπή στον αντιδραστήρα Paluel 4 για τέσσερις ημέρες. Ορισμένες από τις διακοπές λειτουργίας είναι μόνο για λίγες ημέρες, ενώ άλλες έχουν παραταθεί έως και για δύο μήνες.

Η κρατική επιχείρηση EDF βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη κρατικοποίηση στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης να επαναφέρει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στα πόδια του. Η Γαλλία συνήθως εξάγει ενέργεια στους γείτονές της, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά το αντίθετο αναμένεται αυτόν τον χειμώνα αν οι γείτονές της έχουν την ικανότητα να το πράξουν αυτό.

Η γαλλική ενέργεια για το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 12% στο επίπεδο-ρεκόρ των 880 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου 10 φορές περισσότερο από το επίπεδο που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Η πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να μετριάσουν τον αντίκτυπο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τους αυξάνεται.

Την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ανακοινώσει αύξηση των λογαριασμών των νοικοκυριών σε επίπεδο περίπου τριπλάσιο από εκείνο του περασμένου χειμώνα, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στους προϋπολογισμούς των καταναλωτών και αυξάνοντας την προοπτική ύφεσης.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος εκτοξεύτηκαν έως και 17% σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, στα 750 ευρώ ανά μεγαβατώρα.